Zuster Helena voor de rechter wegens bedreigingen

Foto:

De als ‘Zuster Helena’ door het leven gaande transsexuele non uit Delden stond vanochtend voor de rechter in Almelo. Ze wordt verdacht van 9 feiten, waaronder de bedreiging van 2 agenten en 1 meteropnemer van energiebedrijf Enexis.Volgens de verdachte wordt zij regelmatig uitgedaagd en getreiterd. “Mijn auto en huis zijn doelwit van mensen uit de buurt.” Ze claimt dat ze daardoor in de loop der jaren een schade van €26.000 heeft. “Het is nu rustig, maar er was heel veel gedoe.”

Rond 2002 vestigde K. zich als man in Delden, maar sinds een aantal chirurgische ingrepen presenteert zij zich als non. Kerkgenootschappen en kloosters waarschuwen elkaar juist voor de vrouw.

Rechtszaak
Volgens de rechter zijn er nogal wat feiten die haar ten laste worden gelegd. Zo zou ze in november van vorig jaar 2 politieagenten bedreigd hebben, die over haar schutting waren geklommen. “Dat is toch zeker niet normaal? Waarom komen ze niet gewoon aan de voordeur?”, vraagt K. zich hardop af. De agenten hadden donkere kleren aan en waren met een onopvallende auto naar de woning van ‘Zuster Helena’ gereden. Nadat ze zich hadden teruggetrokken naar de politiewagen hoorden zij een luide knal en zagen ze schade aan hun voertuig. Volgens hun verklaring heeft de non waarschijnlijk een steen gegooid.

Ook heeft ze een drietal reparaties aan haar woning laten uitvoeren, zonder deze te betalen. Hetzelfde geldt voor een computer die volgens haar “nepgerepareerd” terugkwam. De desbetreffende ondernemingen hebben aangifte van flessentrekkerij tegen haar gedaan.

K. herinnert zich niet meer dat ze een meteropnemer van het energiebedrijf Enexis bedreigd zou hebben met een stuk steigerpijp. Wel heeft ze een klacht ingediend tegen het bedrijf, gericht aan de raad van bestuur.

In Hengelo heeft ze een ongeluk veroorzaakt, zo luidt een volgende aanklacht. Ze zou door rood licht hebben gereden en daarbij een fietser hebben verwond. Eén getuige verklaart dat de vrouw op de fiets door groen reedt, een andere getuige verklaarde dat de non optrok terwijl het stoplicht op rood stond.

Ondanks dat de Deldense non 3 keer eerder een afspraak met een psycholoog heeft afgezegd, zal haar psychische gesteldheid onderwerp zijn van een gedegen onderzoek. Tot de uitkomst daarvan wordt de rechtszaak tegen haar uitgesteld, zo besloten de rechters ter zitting.

Onrust
Jeugdigen in de regio Twente, bijvoorbeeld in Albergen, maken elkaar wijs dat ze haar aan de deur hebben gehad, terwijl ze het geloof verkondigd en dreigend overkomt. Volgens sommige van deze ‘spookverhalen’ zou ze zelfs achter kinderen hebben aangezeten. Bewijs daarvoor is er niet, want er zijn geen aangiftes bekend bij de politie.

Onlangs is de burgemeester van de gemeente Hof van Twente bij haar op bezoek geweest, onder begeleiding van enkele politieagenten. K. vertelde dat zij haar had beloofd dat de politie erop zou toezien dat de treitereien zouden verminderen en dat daarmee de door haar ervaren overlast zou stoppen. “Dat klopt ook. Als ik nu de politie bel, krijgt het een prio 1 en zijn ze er binnen enkele tellen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen