Eigenaar van eetcafé in Albergen is vele vernielingen en diefstallen volstrekt zat

Foto:

Afgelopen nacht hebben dieven Eetcafé ’t Coophuys te Albergen bestolen. Volgens de eigenaar zijn ze er ditmaal vandoor gegaan met een complete tuinset. Hij is daarnaast de vele vernielingen enorm zat en bezint zich nog op maatregelen. Sowieso gaat hij nog meer camera’s ophangen. “Ben je weer zo’n €1.000 kwijt, maar het kan kennelijk niet anders. Af en toe kan ik er wel om huilen”, vertelt Paul van der Aa boos.Een week eerder was het ook al raak, zo verhaalt Van der Aa. Toen werd al 1 tuinstoel meegenomen. “Het is zowat iedere week raak, nog afgezien van wat er nu is gebeurd. Wat moet je hier nou mee?”, vraagt hij zich vertwijfeld af. “Binnenkort zijn hier de Volksfeesten weer, dan kun je op je vingers natellen dat ze wat kapot gaan maken. En niet alleen hier, ook bij Miets en – iets verderop – bij De Molen is het regelmatig raak.”

Vannacht werd een tuinstel, inclusief 3 stoelen, van het terras gejat. Van der Aa: “Wat moeten ze er toch mee, vraag je je af? We hebben al een briefje op de tafel geplakt zo van ‘neem dan deze ook maar mee’. Dan hebben ze de tuinset compleet. Het is om moedeloos van te worden, echt kloten. Je hebt al genoeg aan je hoofd en dan ook dit nog.”

‘Ze denken nergens meer bij na’
Van der Aa vermoedt dat uitgaande jeugd schuld hebben aan de vernielingen. “Met carnaval hebben ze nog de halve tuin verbouwd. Alles hadden we al ingepland en het terras mooi gemaakt, maar dat was maar voor korte duur. En wat dacht je? Een grote kei, tientallen kilo’s zwaar, hadden ze op straat gelegd. Maar een goed ding dat een buurman vroeg naar z’n werk moet en dat ding ontdekte toen hij de hond uitliet. Laten ze het nou midden in de chicane hebben geplaatst, zo onopvallend mogelijk ook nog. Een moterrijder of een andere bestuurder rijdt zich er helemaal kapot op als ze het niet vroegtijdig weggehaald hadden. Onvoorstelbaar. Ze denken nergens meer bij na. Ik heb al eens tot 06.00 ’s ochtends buiten gezeten met onze herdershond erbij. Moet ik dat dan elk weekend doen? Als het weer zover is dat ik ’s morgens een grote bende aantref, schieten me de tranen spontaan in m’n ogen.”

Volgens de eigenaar van ’t Coophuys kan Tubbergen geen aanspraak meer maken op de eretitel ‘veilige gemeente’. “Dat is allang voorbij. Afgelopen week is een complete tuinset weggeroofd bij een familie – hier in het dorp. Daar heeft ’s nachts een busje stationair gelopen terwijl ze de spullen aan het inladen waren. Ze zijn bezig met het aanleggen van glasvezel en er zijn vermoedens dat die werklui ervoor verantwoordelijk zijn. Overal waar ze met glasvezel bezig zijn, verdwijnen tuinsets en andere spullen bij huizen. Bijvoorbeeld in Denekamp. Je mag het niet zeggen, maar het zijn allemaal Polen die er aan het werk zijn. En weer aangifte doen heeft niet zoveel zin.”

Update 5 mei – 15.07 uur
’t Coophuys heeft inmiddels 3 van de 4 stoelen terug. Gisteravond om 22.00 uur stonden 2 stoelen netjes bij het hek van de ijsbaan. Vannacht bleek een andere stoel naast de auto van een buurman te staan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen