‘Familie Berends mag nooit meer terug naar het woonwagenkamp’

Foto: Redactie

In het kort geding van Woningstichting Tubbergen tegen de bewoners van het woonwagenkamp aan de Verdistraat te Tubbergen stonden de partijen vanmorgen voor het eerst tegenover elkaar.

De huurders van het perceel, het echtpaar Berends, zijn in juli van hun bed gelicht omdat zij ervan worden verdacht een zwakbegaafde jongeman 8 jaar lang te hebben vastgehouden, mishandeld en als slaaf uitgebuit. Sindsdien zitten zij in detentie, waarbij voor de eerste 5 weken in volledige beperking – dus afgezien van hun advocaat zonder contact met de buitenwereld. Woningstichting Tubbergen heeft na het bekend worden van de arrestatie meerdere bijeenkomsten voor buurtbewoners belegd, ook om na te gaan in hoeverre zij op de hoogte waren van enige alarmerende signalen. Volgens advocaat mr. Douwenga van Woningstichting Tubbergen kwam hierbij naar voren dat de buurtbewoners veel overlast ervaren en zich bovendien bedreigd voelen door hun buren op het woonwagenkamp. “Lawaaioverlast door schreeuwen, het blaffen van een hond, het werken van oud ijzer, het uitdeuken van auto’s, het crossen ermee en ga zo maar door.” Woningstichting Tubbergen vind dat de familie hierdoor, en vanwege het niet betalen van huur sinds hun detentie, in strijd handelt met de huurovereenkomst en vraagt de rechter deze te ontbinden, zodat het woonwagenkamp ontruimd kan worden.

De tegenpartij in deze civiele zaak, de familie Berends, is het volkomen oneens met het betoog van Woningstichting Tubbergen. Er is nog geen vonnis gesproken in de strafzaak tegen hen, de rommel rondom de standplaatsen op het woonwagenkamp is grotendeels opgeruimd en de huur is inmiddels al een heel stuk ingelopen. Dat is in het kort wat mr. Van Faassen, hun advocaat, ter zitting aandroeg. De huurders namen ook zelf nog het woord en gaven aan diep getroffen te zijn door de beschuldigingen. Hun familie was eveneens bij de zitting aanwezig om diens steun uit te spreken.

De rechter doet over 14 dagen uitspraak.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen