Rechter gelast ontruiming van woonwagenkamp in Tubbergen

Verdistraat in Tubbergen
Verdistraat in Tubbergen
Foto: Mark Mensink

Het echtpaar dat verdacht wordt van slavernij en uitbuiting krijgt van de rechter 8 weken de tijd om de standplaats voor hun stacaravan te ontruimen. Dat heeft de rechtbank in Almelo vandaag beslist.

Woningstichting Tubbergen had een kort geding aangespannen tegen het paar dat een 31-jarige zwakbegaafde man 8 jaar lang hebben misbruikt als huisslaaf. Dat gebeurde op een standplaats aan de Verdistraat in Tubbergen dat het stel huurden van de woningstichting, maar eigendom is van de gemeente. Wat directeur-bestuurder Peter Roelofs betreft is Woningstichting Tubbergen in elk geval niet verplicht om een alternatieve woonlocatie voor het gezin te zoeken. “We hebben een huurovereenkomst met de ouders en de rechter heeft ons gelijk gegeven in de eis om ontruiming. Wel gaan we nu nadenken over wat er met de plaatsen gaat gebeuren. Maar daarover hebben we nog geen standpunt ingenomen”, aldus Roelofs. “Het heeft ook nu geen zin om daarop vooruit te lopen.”

Het echtpaar had volgens de eisende partij al ruim 3 maanden geen huur had betaald. Tevens zouden zij volgens omwonenden ernstige overlast voor de buurt veroorzaken en daarbij agressief gedrag vertonen. Beiden zitten vast, maar op hun vorige woonlocatie zijn ze in elk geval niet meer welkom – ook hun zoon niet. “Niettemin staan we ervoor open om hem te helpen een andere plek te vinden. We gaan niet zijn probleem oplossen, zo hebben we afgesproken, maar dat neemt niet weg dat we wel gezamenlijk tot een passende oplossing kunnen komen”, vat burgemeester Mervyn Stegers samen. Wat het voor de standplaats an sich betekent, weet hij nog niet zeker. Stegers benadrukt dat het bestemmingsplan-technisch gewoon mogelijk is. Stegers: “Het kan zijn dat iemand het wil huren en dan gaan we samen met de woningstichting bekijken of dat kan. Maar de zoon niet, daarvoor is er gewoon teveel gebeurd. Vermoedelijk hebben we genoeg gronden om dat – eventueel – af te wijzen. Strikt formeel zal Woningstichting Tubbergen dat dan doen, maar ik denk dat we wat dat betreft op dezelfde golflengte zitten.”

De strafzaak tegen de Tubbergse echtelieden gaat op 6 januari 2017 verder.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen