Albergenaren blijken heel erg gastvrij voor dieven

In het centrum van Albergen, vooral bij de eigenaren van de wat grotere en vrijstaande woningen, wordt in de avonduren behoorlijk laks omgegaan met de bescherming tegen een inbraak of insluiping. Dat bleek wel uit de steekproef die een aantal dienders namen.

Als een stelletje dieven in de nacht gingen gisteravond verschillende agenten op pad om bij meer dan 150 woningen in Albergen te controleren of deuren deugdelijk op slot waren gedraaid. Dat bleek bij zeker 6 op de 10 adressen niet het geval. Elektrische fietsen, prijzig gereedschap, persoonlijke spullen. Vanalles lag er voor het grijpen, onder de carport of anders wel direct achter een onafgesloten toegangsdeur. “Je portemonnee open en bloot in de auto laten liggen, met de bankpasjes zichtbaar erin, is al helemaal niet erg handig. Ook al zitten de deuren dicht, het is een koud kunstje om een zijraam in te slaan en er gauw vandoor te gaan met deze buit”, verzucht agente Heleen. Terwijl ze even opzichtig met haar ogen rolt om te benadrukken dat zij dit soort nalatigheid echt niet begrijpt, is collega Martijn iets verderop met een Albergse in gesprek geraakt over deze publieksactie. “Ik vind het erg goed dat jullie dit doen. Hopelijk leren de mensen er inderdaad wat van”, zegt ze opgewekt.

Ergens een wit voetje halen klinkt lief, maar de politie laat die juist – letterlijk – als een soort laatste waarschuwing achter op plekken waar het dievengilde makkelijk en snel toegang tot krijgt. Die vriendelijke boodschap blijkt echter niet aan iedereen besteed. Een paar jongemannen wuiven de goedbedoelde adviezen direct van de hand, als ze een paar agenten ‘betrappen’ op het verlaten van een berging waar net enkele voetjes achtergelaten zijn. “Kan me niks schelen, dan krijgen we tenminste een paar nieuwe”, wordt er ad rem gemompeld. Politieman Patrick reageert stoïcijns en schouderophalend: “Prima, je moet het helemaal zelf weten”.

‘Een warme uitnodiging’

“Denk nou niet dat het in andere dorpen veel anders is”, benadrukt agent Patrick nog voordat de actie erop zit. “Het is hier veel ‘ons kent ons’. Dat heeft zo z’n voordelen, maar zeker ook wat nadelen. Mensen vertrouwen er ook op dat anderen uit de buurt een oogje in het zeil houden, maar dat is lang niet altijd het geval en dus tegelijkertijd ook een valkuil. Inbrekers weten dit en maken er natuurlijk heel handig gebruik van. We hadden vanavond zo een busje vol fietsen kunnen laden; geen enkel probleem.”

Politievrouw Heleen roept degenen die zich aangesproken voelen door deze actie op om de verantwoordelijkheid te nemen en hun woning beter af te sluiten om diefstallen te voorkomen. “Deze actie is bedoelt om de bewustwording te verhogen die er blijkbaar nog niet overal is.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen