Tubbergenaar verdacht van import GHB-grondstoffen uit China

Foto: Gemeente Almelo

Onder valse voorwendselen chemicaliën importeren die voor de productie van GHB gebruikt kunnen worden, is nooit slim. Al helemaal niet op naam van een persoon die eerder voor drugsdelicten veroordeeld is.

De douane in Rotterdam rook in november 2016 gelijk onraad bij het aantreffen van een uit China geïmporteerd vat met daarin een dermate pure grondstof (99,9% GBL) dat het met name voor het produceren van de harddrug GHB geschikt is. De recherche werd gewaarschuwd. Deze ruilde de vloeistof om voor even zoveel kraanwater en er werden 2 peilzenders aan het vat bevestigd, zodat het zonder medeweten gevolgd kon worden naar degene op wiens naam het goedje besteld was: Mark R. uit Tubbergen. Die kampt al jaren met verslavingen en is verschillende malen veroordeeld voor drugsgerelateerde misdrijven.

Rechtszaak

Vandaag moesten er 3 verdachten voor de rechter verschijnen wegens de opmerkelijke import uit Azië. Uit de rechtsgang bleek dat niet de 26-jarige Mark R. het vat vanuit de Rotterdamse haven opgehaald had, maar een andere verdachte. Dat gaf deze laatste ook ruiterlijk toe, maar dan met de vermelding dat het volgens hem om een stof ging die als schoonmaakmiddel of – meer specifiek – velgenreiniger gebruikt wordt. Dus geen GHB-grondstof, zoals het sterke vermoeden van het OM is.

Volgens officier van justitie Arun Reah ging het in totaal om 2 vaten van elk 200 kilogram die de heren importeerden.

Wie o wie?

Mark R. werd door de andere verdachten als schuldige aangewezen. De raadsvrouwe van de Tubbergenaar, Allissa Hiddink, gaf echter aan de 28-jarige Nick E. als kwade genius te zien. Zij verdenkt hem ervan haar cliënt te hebben gebruikt als een soort stroman, met de intentie zijn eigen sporen weg te wissen. “Hij lijkt het brein achter deze operatie”, aldus mr. Hiddink.

Mark R. wordt morgen op vrije voeten gesteld na een celstraf te hebben uitgezeten voor andere strafbare feiten, om vervolgens in een ontwenningskliniek te worden opgenomen. Nick E. blijft voorlopig nog in voorarrest.

Voor alle verdachten wordt er over 14 dagen een uitspraak verwacht.

Reacties