‘Jeffrey G. speelt onder één hoedje met beroepsfraudeur Nico H.’

Foto: Redactie

Misschien denkt het OM de rechtszaak tegen de ‘slavendrijvers’ uit Tubbergen al rond te hebben, de verdediging van Gretha K. en Adje B. slijpt ondertussen de messen. Niet in de laatste plaats doordat de ‘huisslaaf’ volgens hen een aantal tegenstrijdige verklaringen heeft afgelegd.

De advocaten van beide verdachten zijn ervan overtuigd dat er in werkelijkheid iets heel anders aan de hand dan een slavernijzaak. Jeffrey G., degene die jarenlang opgesloten zou hebben gezetten en uitgebuit zijn, heeft zich wat hen betreft ingelaten met ene Nico H. om criminele activiteiten te ontplooien en toen het hem te heet onder de voeten werd, is hij er tussenuit gegaan.

De raadsheren beschuldigen ‘slaaf’ Jeffrey G. er ook van valse aangiftes gedaan, vooral als een soort rookscherm voor zijn eigen frauduleuze handelingen. Tijdens een verhoor blijkt hij dit ook toegegeven te hebben. Jeffrey had blijkens een verslag maar liefst 15 of 20 telefoons op naam staan. “Dat ging heel makkelijk. Ik heb bij alle providers gezeten. Per telefoonabonnement kwam ik zo’n €2.000 in de min. Ik verkocht de telefoons en eventueel andere spullen, zoals een iPad die ik erbij kreeg, bij een telefoonwinkel.”

‘Hard werken en niet zeuren’

Op de kermis in Haaksbergen komt Jeffrey G. voor het eerst Adje B. tegen. Het is dan april 2007. Hij wilde graag meehelpen op die kermis. Dit beviel hem goed en een paar weken later belde hij B. om te vragen of hij weer mee mocht helpen. “Dit mocht en indirect gaf Jeffrey aan graag weg te willen uit het tehuis waar hij toen verbleef”, aldus mr. Roy van der Wal, de advocaat van B. “Vanaf die tijd is hij bij B. en zijn gezin komen wonen.”

B. heeft verklaart dat “wie eten wil en leuke dingen wil doen, moet ook werken”. Dit gold volgens hem voor hemzelf, zijn zoon en ook voor Jeffrey. Van der Wal: “Dat is de insteek van veel kermisklanten: hard werken en niet zeuren. Bevalt het je niet, dan kun je gaan. En dat het niet iedereen bevalt dat blijkt wel uit het dossier, want het is dan ook een komen en gaan van jongens die helpen.”

Fraudeur H.

“Als de verifieerbare feiten chronologisch op een rijtje worden gezet, dan kan er geen twijfel meer over bestaan. Jeffrey G. is in contact gekomen met de notoire fraudeur/oplichter Nico H. en heeft zich uit eigen financieel gewin op 14 februari 2012 laten inschrijven bij de KvK met een onderneming. De FIOD is G. en H. al snel op het spoor na een controle door de belastingdienst. Op 31 augustus 2012 is een strafrechtelijk onderzoek gestart. Direct is hij in beeld als degene die de daadwerkelijke handelingen verricht”, aldus Van der Wal. Volgens hem is het allemaal een verzonnen verhaal van Jeffrey, om buiten schot te blijven in de zaak waar het echt om gaat: zijn betrokkenheid bij de BTW-carrousel. “Dat Jeffrey als katvanger is ingezet, dat is wel aannemelijk, maar niet door cliënt. Nico H., die overigens vrij rondloopt, is de man die Jeffrey heeft aangestuurd en hem naar B. laat wijzen om zelf buiten schot te blijven. H. gaat zelfs zo ver om B. te beschuldigen van verkrachting van Jeffrey; het is te absurd voor woorden!”

Vrijlating

Gretha K. komt vanwege verzachtende omstandigheden aankomende maandag vrij, na bijna 9 maanden te hebben vastgezeten in voorarrest. Adje B. blijft voorlopig in detentie, zo heeft de onderzoeksrechter gisteren besloten. Tegen beide blijven de verdenkingen staan.

Reacties