Voorkant van brandkast-monument in Harbrinkhoek spoorloos verdwenen

Waren het kwajongens of metaaldieven? Niemand die het (nog) weet. Feit is wel dat de metalen voorzijde van het brandkast-monument in Harbrinkhoek spoorloos verdwenen lijkt.

Een stil eerbetoon aan wat nog altijd als een grote verzetsdaad tegen de bezetter wordt beschouwd staat er aan de Almeloseweg in Harbrinkhoek een monument, in de vorm van een brandkast. Pal naast horecazaak De Spar, vroeger café Frielink geheten, staat het. De plek waar in 1944 een bankoverval werd bekokstoofd om ondergedoken spoorwegstakers en hun onderduikgezinnen te kunnen voorzien van voedselbonnen.

Vandaag kwamen de eerste meldingen dat er iets aan het monument niet helemaal in de haak was. Juist nu, tot medio juli, is er een tentoonstelling ter nagedachtenis van de overval die destijds heeft plaatsgevonden. Gerrit Maathuis van Heemkundevereniging Albergen-Harbrinkhoek weet ook niet wat hij ervan denken moet, maar sluit een reparatie direct resoluut uit. “Ik kreeg vanmorgen een mailtje van een collega, die me ook al vroeg of er iets met de brandkast was gebeurd. Die zou kapot zijn. Ik weet het werkelijk niet, maar mogelijk is er iemand tegenaan gereden. Volgens mij zijn dit of volgend weekend de volksfeesten, dus misschien is bij het opbouwen van de tenten iets misgegaan”, denkt Maathuis hardop. “Als er daadwerkelijk zoiets gebeurd is, heeft de politie er waarschijnlijk wel weet van.”

De gemeente gaat zo snel mogelijk uitzoeken wat er met het monument aan de hand is, als eigenaar zijnde. Mocht er inderdaad een metaaldiefstal zijn geweest, zal er als vanzelfsprekend een aangifte bij de politie volgen.

Herdenking

De herdenking van de heldhaftige daad tegen de Nazi’s vindt plaats in 3 fases: diverse exposities, de theatervoorstelling Het verzet kraakt die komend najaar van start gaat en een film van de bankoverval. Deze laatste komt uit in 2019, exact 75 jaar na de grootste bankroof aller tijden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen