Wijze les voor een jonge drugsgebruiker

Foto: CC BY 2.0

Een 23-jarige inwoner van Tubbergen is veroordeeld tot een geldboete van €750 en een voorwaardelijke rijontzegging van 9 maanden, met een proeftijd van 2 jaar, voor het rijden onder invloed van verdovende middelen.

Nooit meer drugs. Dat bezwoer de Tubbergenaar die vanmiddag voor de rechter moest verschijnen. “Ik was een snotneus toen ik dat deed, echt heel stom van me om achter het stuur te kruipen met dat in het bloed”, aldus de verdachte. Kort na het voorval in 2015, waarbij de politie hem aan de Galvanistraat in Tubbergen controleerde, stond hij voor de spiegel. “Ik zag toen eigenlijk pas hoe slecht ik eruit zag, met ingevallen slapen en alles. Zo ben ik absoluut niet, diezelfde persoon is nu heel anders. Ik zat slecht in mijn vel en ook dat is nu totaal niet meer het geval.”

Inmiddels gebruikt hij naar eigen zeggen al zeker 2 jaar geen amfetamine meer en sinds 1,5 jaar raakt hij geen wiet aan. “Op die dag had ik ’s ochtends gebruikt. Na het avondeten ben ik in de auto gestapt. Ik merkte niks aan mezelf. Heel stom van me, dat had ik niet moeten doen. Ik dacht dat ik wel kon rijden, omdat het al wel was uitgewerkt en aangezien ik tussen ’s ochtends en ’s avonds niks had gebruikt. Maar blijkbaar had het toch veel effect”, aldus de jongeman. De rechter zei daarop dat de agenten een sterke wietlucht hadden geconstateerd en dat de verdachte voor hun neus stond te trillen. “Die hadden dus al het vermoeden dat je iets had gebruikt. Dat werd bevestigd na bloedonderzoek door het NFI.”

Volgens de advocaat van de Tubbergenaar heeft die zijn leven sterk verbeterd, iets dat hijzelf eveneens betoogde. “De zitting van vandaag is als een sluitstuk voor hem. Heel spannend ook, want hij wil het heel graag afsluiten.” Sten Habets, de officier van justitie, benadrukte dat het een grote stommiteit was. “Het is niet alleen een gevaar voor hemzelf, maar ook voor alle andere verkeersdeelnemers. De gevolgen hadden enorm kunnen zijn. Dat wordt de verdachte kwalijk genomen.”

De politierechter deed direct haar uitspraak, maar niet zonder hem veel goeds voor de toekomst te wensen. “Zet de positieve lijn voort”, aldus mr Smit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen