Langevener verdacht van gewapende overval op fastfoodrestaurant in Nijverdal

Foto: Mark Mensink

Een 30-jarige inwoner van Langeveen zou in april van dit jaar een overval hebben gepleegd bij Snelbuffet De Sprong, een bekende snackbar te Nijverdal.

Samen met een medeverdachte uit Almelo wordt de jonge Langevener Erik O. voorgeworpen dat hij op 9 april 2017 rond 21.00 uur aan heeft geklopt bij een Nijverdals fastfoodrestaurant met de intentie deze te beroven. Hier gingen ze met de trein naartoe. Volgens medeverdachte Soufian Q. kwamen ze er onder invloed van morfine, spierverslappers en cocaïne toe om de horecazaak te overvallen, waar hijzelf eerder kortstondig gewerkt heeft. Zijn oud-werkgever deed de deur open, waarop ze hem met een puntvormig voorwerp zouden hebben bedreigd. Volgens het OM zeiden ze toen woorden tegen de man in de strekking van ‘ik wil geld’ of ‘geef me geld’, terwijl hun gezichten bedekt waren met een sjaal en/of capuchon. De bedreigde snackbarhouder hield vol dat hij en zijn eveneens aanwezige vrouw geen contant geld aanwezig hadden en benadrukte daarbij dat ze gezien hun leeftijd graag buiten schot wilden blijven. “Toen ben ik met moed in de schoenen daar weggegaan”, verklaarde Q.

Klungelige voorbereiding

“Hij kwam er opeens mee tevoorschijn. Ik stond te plassen en toen ik bij hem terug was, kwam hij met een zaag aangelopen”, gaf O. aan over het steekwapen waarmee later de desbetreffende overval gepleegd werd. “U vond dat eigenlijk een beetje klungelig, nietwaar”, vroeg de rechtbankvoorzitter aan de Langevener. Die gaf dit mompelend toe, net als dat hij bij het politieverhoor aan heeft gegeven anders wel met een Glock of ander vuurwapen ter plaatse te zijn gekomen.

De mannen staan tezamen op beelden van een beveiligingscamera, al zou O. vooral op de uitkijk te hebben gestaan.

Psychische problematiek

Beide verdachten zitten op dit moment in verschillende gevangenissen vast op verdenking van deze roofoverval. De Almeloër wordt daarnaast ook nog verdacht van een wel geslaagde overval op een apotheek in Hengelo, waarbij zo’n €100 aan medicijnen buit werd gemaakt.

Zowel de snackbareigenaren als de apotheekmedewerkers lijden aan psychische en lichamelijke aandoeningen door de traumatische gebeurtenissen tijdens de overvallen. Zij eisen daarvoor een schadevergoeding als genoegdoening. Naar eigen zeggen is Q. zwaar verslaafd aan opiaten en heeft hij een inoperabel slechte rug.

In een reclasseringsrapport over O. wordt eveneens de nodige problematiek aan de orde gebracht. Op een gegeven moment is hij dakloos geworden en verder verslaafd geraakt. Op dit moment staat de als alcoholist bekendstaande jongeman onder financiële bewindvoering, mede vanwege schulden en nadat hij in het verleden als katvanger gebruikt is.

Strafeis

De officier van justitie eist wegens de wat haar betreft in samenwerking gepleegde overval op de cafetaria een celstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar en de door de Reclassering voorgestelde beperkingen. “Meneer is geen ‘first offender’, is vaker met de politie in aanraking geweest.” Zijn advocaat voerde aan dat hij ten tijde van de misdadige feiten in Nijverdal sterk onder invloed van alcohol en drugs was.

De meervoudige strafkamer van de rechtbank in Almelo doet over 14 dagen uitspraak tegen O. De strafzaak tegen Q. wordt voor maximaal 3 maanden aangehouden, omdat nog niet alle gerechtelijke stukken binnen zijn. Diens advocaat vraagt in elk geval een voorwaardelijke straf op te leggen met beperkende maatregelen eraan gekoppeld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen