Rechter straft 26-jarige Geesternaar voor ongeval tijdens dronkemansrit

Foto: CC0

Een man uit Geesteren is vanmiddag veroordeeld voor het veroorzaken van een ongeval met zijn auto in de nacht van 15 november 2014, terwijl hij naar eigen inschatting 15-20 pilsjes gedronken had.

Als beginnend bestuurder werd bij hem een promille alcohol in het bloed aangetroffen, al was dit pas in de ochtend na zijn dronkemansrit. ’s Nachts had Dennis G. vermoedelijk nog een stuk meer (1,7-2,8 promille) achter de kiezen, ook aangezien hij dit al zelf tijdens het politieverhoor aangegeven heeft. Desondanks kroop hij achter het stuur en reed een klein stukje naar het huis van een vriend. Onderweg, in De Smidse te Geesteren, raakte hij de controle over zijn voertuig kwijt en ramde een busje. Schade: bijna €6.000. De Geesternaar verliet de plek van ongeval zonder iemand op de hoogte te stellen, maar verloor wel zijn kentekenplaat bij de aanrijding. Daarmee wist de politie hem uiteindelijk ook te traceren. “Ik wou teruglopen naar de Haarbrinksweg, maar ben met m’n domme verstand toch gaan rijden”, verklaarde hij bij de politierechter. “Ik heb er eigenlijk niet bij nagedacht.”

Het OM en de rechter hielden bij respectievelijk hun requisitoir en uitspraak rekening met verschillende omstandigheden. Zo gaf de verdachte blijk spijt te hebben van zijn gedrag, had hij de schade van de wederpartij zelf al voldaan, bleek hij voor zijn werk afhankelijk van een autorijbewijs, is hij eigenlijk niet eerder in aanraking geweest met justitie en was de redelijke termijn (maximaal 2 jaar na dato) voor deze rechtszaak inmiddels ruimschoots verstreken. De jongeman zei daarnaast te hebben gewacht met het aankopen van een woning totdat er meer duidelijkheid zou komen over een mogelijke strafvervolging.

G. moet een geldboete ter hoogte van €350 betalen en kreeg een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid, met een proeftijd van 2 jaar, voor de duur van 6 maanden. Bovendien krijgt hij een eerste strafpunt op zijn rijbewijs. Bij een tweede strafpunt wordt deze automatisch ongeldig verklaard en moet de man uit Geesteren deze inleveren.

Reacties