Bejaard heerschap (79) lag in Tubbergen langs de weg zijn roes uit te slapen

Foto: Redactie

Op 29 januari van dit jaar troffen agenten een auto aan waarin de bestuurder lag te slapen, sterk onder invloed van drank. Die man, een 79-jarige Hengeloër, is vanmorgen door de rechter veroordeeld.

“Het waren wel meer dan een paar pilsjes. Meneer heeft zelf al bij de politie, tijdens zijn verhoor, aangegeven dat de mensen waar hij op bezoek was ‘maar bier bleven schenken’. Als ik dan kijk wat normaliter voor dergelijke feiten geëist wordt, kom ik tot een geldboete van €650 en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 6 maanden. Dat is voorwaardelijk, voor de duur van 2 jaar”, zei officier van justitie Rick Schuurman in zijn requisitoir.

Het bejaard heerschap gaf aan dat mogelijk een vroegere maagoperatie er de oorzaak van zou kunnen zijn dat hij niet meer zo goed tegen alcohol kan. “Ik deed een rondje Twente, zoals wel vaker. Mariakapelletjes bezoeken en daar een kaarsje opsteken, vrienden langs.” In zijn bloed zat die bewuste avond om 20.45 uur 625 µg/l (ongeveer 1,43 promille), waar maximaal 220 µg/l is toegestaan. Politierechter Haarhuis geloofde weinig van de verklaring, niet in de laatste plaats aangezien iets soortgelijks al eerder was voorgevallen. Eind 2015 was de man uit Hengelo namelijk eveneens door politiebeambten slapend in z’n wagen aangetroffen, waarbij ook toen sprake was van alcoholgebruik. Miraculeus genoeg ontsprong hij destijds nog de dans, doordat er te weinig direct bewijs tegen hem gevonden werd.

De heer op leeftijd heeft het na de dronkemansrit 4 maanden zonder rijbewijs moeten stellen. “Ik ben gestopt met alcohol drinken en roken. Voor de grap zeg ik weleens dat ik 180 jaar wil worden.”

De rechtbank vond het gevraagde van het OM, gezien het eerdere voorval alsmede de kans op recidive, billijk en veroordeelde de man gelijkluidend de strafeis. “Als u zich de komende tijd gedraagt, is er niks aan de hand”, hield rechter Haarhuis de verdachte voor. “Zo niet, dan zien we u hier weer terug.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen