Langevener stapte toch op z’n snorfiets, na 12 flesjes bier

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo
Foto: Mark Mensink

Patrick M. (32) uit Langeveen reed op 22 juli van dit jaar in Vriezenveen, maar had een feestje gehad en daarbij fors teveel alcohol gedronken. De politie snapte hem en vandaag kreeg hij een rijontzegging plus een boete opgelegd.

Voor de politierechter gaf de man ruiterlijk toe dat het op die dag misgegaan is, door onder invloed van de genuttigde drank toch op z’n snorfiets te stappen. Blijkens zijn verklaring had hij 12 pijpjes bier op. Hierdoor was het alcoholgehalte in zijn bloed ongeveer 1,09 promille.

In 2013 had hij al een boete voor een soortgelijk vergrijp gekregen, ter hoogte van €340. Een jaar later werd zijn roze papiertje in Duitsland ingetrokken. Als hij daar wel wil rijden, moet M. naar eigen zeggen eerst een vergunning aanvragen. “Dan moet ik een goede reden hebben om daar op de weg te mogen komen, voor een begrafenis of zoiets.”

“Dat in Duitsland moet een behoorlijke overschrijding van de grenswaarden zijn geweest, gezien de boete en bijbehorende intrekking van het rijbewijs”, constateerde officier van justitie Astrid Hermelink. “Het is ook niet voor niets dat meneer hier is uitgenodigd. Ik ga daarom vragen om volgens richtlijnen een boete van €325 op te leggen, te vervangen door 6 dagen hechtenis, en een rijontzegging van 4 maanden.”

Rechter Herman Stam woog de eerdere veroordelingen mee, net als een nog te ondergaan operatie en andere omstandigheden. Hij legde daarom eveneens 4 maande rijontzegging, waarvan dan wel 2 maanden voorwaardelijk. De geldboete werd wel iets hoger dan het OM eiste: €400.

De Langevener gaf aan zijn snorfiets inmiddels verkocht te hebben.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen