Oud-Geesternaar vrijgesproken van winkeldiefstal in Tubbergen

Foto: Mark Mensink

In alle drukte was hij een paar spullen vergeten af te rekenen, zei een Tubbergenaar gisteren tegen de rechter. Die sprak hem daarom vrij van winkeldiefstal.

Van geboorte afkomstig uit Geesteren en tegenwoordig woonachtig in Tubbergen, was de man op 21 oktober 2015 naar de servicebalie van een Tubbergse supermarkt gekomen om shag te kopen. Andere boodschappen (ter waarde van €9,75) wilde hij naar eigen zeggen ook afrekenen, maar deze werden kennelijk niet door de winkelmedewerker bij de kassa aangeslagen. Die persoon verklaarde later tegenover de politie dat de verdachte was gevraagd of hij die al had afgerekend en toen zei hij ‘ja’. De geen strafblad hebbende man ontkent dit, of kon het zich in elk geval niet herinneren, en hamerde erop dat hij absoluut geen intentie had om de spullen zonder te betalen mee te nemen.

’s Avonds thuis werd de Tubbergenaar verrast door een telefoontje van de politie, nadat de winkelmanager aangifte had gedaan. Hij gaf daarbij aan mogelijk afgeleid te zijn geweest door een derde, die hem in de winkel aangesproken. Uit camerabeelden bleek dat echter niet.

Officier van justitie Astrid Hermelink eiste een boete van €150 – waar normaliter €200 gangbaar is – aangezien deze ‘oude’ zaak pas nu voor de rechter kon komen. Herman Stam, politierechter van dienst, sprak hem bij gebrek aan concreet bewijs vrij. “Ik ben niet 100% overtuigd en geef u het voordeel van de twijfel.”

De man had toentertijd, direct nadat hij met de situatie geconfronteerd was, de huiswaren alsnog afgerekend bij de politie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen