Moet een Tubbergenaar nog 87 dagen brommen?

Gerechtsgebouw in Almelo
Foto: Mark Mensink

De meervoudige strafkamer van de rechtbank in Almelo staat voor een behoorlijk dilemma. Straffen ze Mark R. voor het gebruik van drugs tijdens een proefperiode, net nu hij al enige tijd geen criminele daden meer heeft verricht?

Het was bepaald niet voor het eerst dat de 27-jarige Mark R. voor de rechter moest verschijnen, gisteren rond het middaguur. Hij heeft een ernstig drugsverleden en is daardoor veelvuldig met politie en justitie in aanraking gekomen. Hierdoor hangt hem nog 87 dagen aan eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf boven het hoofd.

Verslaafd

De hulpverleners zijn helemaal klaar met de uit Westerhaar-Vriezenveensewijk afkomstige R. “Ik heb het nageteld en kom tot 6 keer waarop het al met Mark is misgegaan”, hield Michelle Hagenbeek van Tactus Verslavingszorg het rechtscollege voor. Ze vertelde ook dat R. onlangs weer 2 keer positief op drugsgebruik heeft getest na een plascontrole. “Onze adem met hem is compleet op, om het samen te vatten.”

Clementie

R. toonde volop berouw. “Als ik terug moet naar de gevangenis, raak ik alles kwijt: werk, huis, kan ik niet zorgen voor mijn vriendin en haar zoontje. Dan is het klaar”, stamelde hij meermaals na vragen door de 3 rechters. Over z’n misstap qua drugs: “Verslaafd zijn ben je voor het leven.” Volgens hem verviel hij alleen in GHB-gebruik tijdens “mindere periodes”; na ruzie of andere problemen.

Allissa Hiddink, de advocaat die R. bijstond, vroeg om een vrijwillige behandeling tegen de drugsverslaving van haar cliĆ«nt. In het geval van strafoplegging hoopt ze op een taakstraf. “Het is niet logisch om, juist nu het zo goed met hem gaat, een straf van 87 dagen op te leggen. Hij ziet in dat hij hulp nodig heeft en een gevangenisstraf zal een averechts effect hebben”, verwacht mr. Hiddink.

Uitspraak

Op maandag 27 november verneemt de Tubbergenaar of de rechters over hun hart strijken en hem een nieuwe kans op een schone lei bieden.

Reacties

article
52842
De meervoudige strafkamer van de rechtbank in Almelo staat voor een behoorlijk dilemma. Straffen ze
https://tubbergen.nieuws.nl/politieberichten/20171114/moet-tubbergenaar-nog-87-dagen-brommen/
2017-11-14T11:31:29+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/332/2017/08/11093305/Gerechtsgebouw-voorkant1.jpg
1-1-2