Politie gaat grootschalig op drugsgebruik controleren

Drugstester
Foto: Politie

Agenten worden uitgerust met een slim apparaatje waarmee in het speeksel van verdachten op negen soorten drugs wordt gecontroleerd.

Naast de al gangbare controle op alcoholgebruik achter het stuur gaat het politieteam in Noordoost-Twente binnenkort ook tests afnemen voor drugsgebruik onder weggebruikers en geweldplegers. Dat maakt de Tubbergse wijkagent Peter Withag bekend.

Withag heeft deze week de werking van een nieuwe drugstester, waarmee vastgesteld kan worden of iemand onder invloed is, uitgelegd aan collega’s en hen hiermee laten trainen. Daarbij kwam tevens de nieuwe wetgeving op dit vlak naar voren. Politiemensen mogen namelijk inmiddels naast drank- ook op drugsgebruik testen in het verkeer en na geweldsituaties. “Er was nog nooit een drugstester”, verklaart Withag. “Er zijn een aantal regio’s die als pilot hebben gefungeerd, dus het kan zijn elders al mensen via eenzelfde manier op drugs zijn gecontroleerd, maar voorheen was dat zonder drugstest alleen mogelijk via een bloedproef. Trouwens, ook na een positieve uitslag met onze drugstester volgt nog een dergelijke proef.”

De controles zullen in eerste instanties gericht zijn op personen die de uiterlijke kenmerken vertonen van iemand die drugs heeft gebruikt. Later, als iedere agent gewend is geraakt aan deze nieuwe testmethode, uitgebreidere controles komen die vergelijkbaar zijn met de welbekende alcoholcontroles. “Ten eerste wordt het drugsgebruik in het verkeer op deze manier beter gecontroleerd dan de methode waarbij we op uiterlijke kenmerken uitgingen, iets wat natuurlijk altijd lastig is. Nu hebben we daar een drugstester voor”, legt Withag uit. “Dat is de ene kant. Verder zal iedereen die verdacht wordt van een geweldsdelict en van ‘iets’ onder invloed is, zowel een drugs- als een alcoholtest moeten ondergaan.”

Withag houdt zich sinds 2006 bezig met het visueel herkennen van drugsgebruik. “Eerst hadden we twee menselijke drugstesters en nu hebben we eindelijk een fysieke drugstester. Met de komst van het testapparaat behoort die eerste manier voorgoed tot het verleden en zullen controles veel accurater kunnen plaatsvinden. Daar zijn we uiteraard heel blij mee.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden