Heidebrand in natuurgebied tussen Almelo en Tubbergen

De hulpdiensten werden vanmiddag rond 15.50 uur gewaarschuwd voor een natuurbrand op landgoed Schultenwolde aan de Vikkersweg in Tubbergen.

Ter plaatse, naast het zogeheten Hondenven, bleek een behoorlijk stuk heide in brand te staan. De oorzaak is nog onbekend, maar de brandweer waarschuwt vanwege de droogte en hoge temperaturen al voor meer van dergelijke branden.

Een toevallige voorbijgangster uit Almelo blijkt als tweede het noodnummer gebeld te hebben. Ze liet even de hond uit en zag opeens vervaarlijke rookpluimen opstijgen.

Lastig bestrijden

Hoewel de gealarmeerde brandweer met extra veel personeel en wagens aanwezig is, is de brand lastig te bestrijden vanwege de moeilijke bereikbaarheid van het desbetreffende perceel. Ook een speciaal bosbrand-team, afkomstig van Veiligheidsregio IJsselland, is ingezet.

Rookoverlast

Veiligheidsregio Twente (VRT), waar de regionale brandweerkorps onder valt, waarschuwt omwonenden voor de enorme rookontwikkeling die met de bestrijding van de natuurbrand vrijkomt: doe deuren en ramen dicht, is het advies.

De rookwolk is inmiddels tot in de wijde omtrek te zien.

Update

De brand is inmiddels opgeschaald naar een grote brand en nog altijd niet onder controle, laat VRT-woordvoerder Erik Meijerink weten. “Er wordt met man en macht aan gewerkt om het te bestrijden.”

Update 2

Om een goed beeld te krijgen van de brand heeft de brandweer ook een drone ingezet om van bovenaf mee te kijken en de vuurhaarden effectiever te blussen.

De verwachting is dat ze nog 4 uur bezig zijn met nablussen. In totaal is ongeveer 4 hectare natuurgebied afgebrand.

Er zijn geen gewonden gevallen, maar er is wel veel flora verloren gegaan. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Bij het bestrijden van de brand zijn ongeveer 100 brandweermensen uit diverse kazernes uit Twente en IJsselland ingezet.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden