Zeer ervaren en met schulden beladen wietkweker ‘van de regen in de drup’

Hennepkwekerij
Hennepkwekerij
Foto: Miriam van Lubek

Het o zo rustige Manderveen koos hij uit om een grote wietkwekerij op te zetten, maar Jeroen van O. werd medio 2017 tóch gepakt.

De welbespraakte, maar zichzelf telkens met dezelfde stopwoordjes herhalende, en bovendien zeer ervaren hennepkweker stond vandaag voor de politierechter in Almelo. Hier bleek dat de man twee ton schuld heeft en min of meer de omgeving Arnhem/Nijmegen ontvlucht was, omdat hij nagezeten wordt door schuldeisers en gerechtsdeurwaarders.

Toch huurde ie de Vasserdijk een vrijstaande woning á 1100 euro per maand, tot groot onbegrip van het Openbaar Ministerie en de rechter.

Taakstraf en ‘stok achter de deur’

Van O. gaf toe verantwoordelijk te zijn voor de kwekerij en ook voor het stelen van elektriciteit. De verdachte zei daarentegen dat hij het met twee compagnons heeft gedaan die als opdrachtgevers optraden. Hun namen wil hij evenwel niet noemen. “Omdat ik al genoeg problemen heb – om zo maar te zeggen.” Volgens z’n advocaat valt hieruit te concluderen dat hij niets meer dan een katvanger is.

Gezien zijn financiële wandel en handel vond de officier van justitie het onverklaarbaar dat hij opnieuw wiet is gaan kweken; ‘van de regen in de drup’. “Ik vind een taakstraf van 200 uur en 1 maand voorwaardelijke celstraf passend, met een proeftijd van twee jaar.”

De rechtbank ging volledig mee in die eis en waarschuwde de wietkweker voor de laatste keer: “Gaat u hier verder mee, gaat u gewoon de bak in.”

Grotere schuld?

Naast dit strafrechtelijke traject, hangt de man ook nog een ontnemingsvordering van tienduizenden euro’s boven het hoofd. Die zou tegelijkertijd worden behandeld, ware het niet dat het OM vraagtekens zette bij de berekeningen die de verbalisanten hebben gemaakt en ook de rechter meer duidelijkheid eist. De verdachte gaf zelfs toe meer plantjes te hebben gehad, dan de politie telde: plusminus 650 tegenover 386.

De verhuurder van het Manderveense huis gaf tijdens een politieverhoor aan maar enkele keren een deel van de maandhuur te hebben ontvangen.

Lees meer

Reacties

Cookieinstellingen