Tbs-er liep zo vrij als een vogeltje rond in Almelo en Tubbergen

Foto: CC0

De bekende strafpleiter Hans Anker zei het al voorafgaand aan de zitting: “Hij is terug bij af. Zo jammer. En dat na 33 jaar tbs.”

Zijn cliënt, de uit Tubbergen afkomstige en in Almelo geboren Theo de V. die al járen therapie krijgt na een poging tot doodslag in 1985, stond er vorig jaar – toen besloten werd dat hij een minder zwaar regime mocht gaan – beter voor dan ooit tevoren. Toch ging het mis.

Uitje

De V. zat nog maar een paar dagen in de nieuwe instelling, of de inmiddels 64-jarige zwakbegaafde kreeg het aan de stok met een mede-patiënt. Naar eigen zeggen geheel buiten zijn schuld om, maar in een rapport staat dat juist hij de ander dreigde met een plamuurmes. “Volslagen onzin”, noemde de tbs’er dit afgelopen donderdagmiddag tegenover de meervoudige strafkamer van de Almelose rechtbank. “De waarheid staat bij mij voorop. Als ik het gedaan zou hebben, zou ik het toegeven.”

Dat incident zou de aanleiding voor hem zijn geweest om de biezen te pakken. Hij verkocht z’n fiets, ging eerst naar Soesterberg en vervolgens per trein naar Almelo. Daar rookte de ongeoorloofd absente psychiatrisch patiënt een jointje in een coffeeshop. Vervolgens toog hij naar Tubbergen, waar hij in een hotel-restaurant een pilsje dronk. Agenten pikten hem later die dag op bij een hotel in Hengelo.

Terugkeer?

Er is een gerede kans dat De V. nooit meer in de samenleving terugkeert. Het is ook nog maar de vraag of hij dit daadwerkelijk zelf nastreeft. Om het met de woorden van mr. Anker, wiens kantoor vele langdurige tbs’ers bijstaat, te zeggen: “Sommigen willen dan toch niet in vrijheid worden gesteld; zijn er als het ware bevreesd voor.”

De advocaat heeft aan de rechtbank gevraagd om de tbs-verlenging tot één jaar te beperken. “Ik schaam me dood en weet niet hoe ik me gedragen moet”, voegde De V. hieraan toe. Zijn verloven zijn al van rechtswege ingetrokken.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden