Boswachter wil wildcrossers met net en touw vangen

Foto: Jeroen Buunen

Ieder weekend weer ontvangt Jeroen Buunen van Staatsbosbeheer vele klachten over crossmotoren, quads of buggies die dwars door natuurgebieden ‘ploegen’ en andere recreanten de stuipen op het lijf jagen.

Hoewel hij regelmatig samen met agenten probeert de illegale crossende personen op heterdaad te betrappen, negeren die soms volledig het stopteken. Volgens de boswachter is het daarom tijd voor extra maatregelen, zoals de zogenaamde ‘Brabantse methode’. Hierbij rijden de crossers in een fuik van netten en touwen. “Heel veilig en zonder gevaar”, aldus Buunen.

Motoren en andere voertuigen krijgen wat Buunen betreft sowieso geen legale toegang tot zulk soort beschermde stukjes Nederland. “Het zijn vaak stiltegebieden. We kijken er, als boswachter zijnde, kritisch naar wie we daar toelaten. Waar het gaat om zulk rijspul, die moeten gewoon op de openbare weg. Of op de crossbaan natuurlijk”, zegt hij. “Ik ken zelf ook wel wat mensen uit het wereldje. Die zeggen veelal ‘ik maak mijn rondjes wel op de baan’. Vaak rijden de lieden die het wel doen, nog onverzekerd rond ook.”

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen