Taakstraf voor Tubbergse postbezorger na fietsongeval

Foto: Jason Morrison/FreeImages

Een 57-jarige man is veroordeeld tot in totaal 60 uur ‘vrijwilligerswerk’ voor het veroorzaken van een fietsongeval en het vervolgens verzuimen zijn naam en andere contactgegevens aan het slachtoffer af te geven.

Beiden zijn woonachtig in Tubbergen en kwamen op 22 januari 2019 met elkaar in botsing op de kruising Almeloseweg en Kluunvenweg, terwijl ze allebei op een fiets onderweg richting Almelo waren. Gerhard de O. was toen post aan het rondbrengen en keek naar eigen zeggen de ander per ongeluk over het hoofd vanwege een laagstaande zon.

Het tweetal kwam ten val, de een heel wat harder dan de ander. “Alles was kapot en moest eruit”, wees het slachtoffer maandagmiddag in de hal van de Almelose rechtbank naar zijn vervangen voortanden. Hij bleek tevens een gecompliceerde polsbreuk opgelopen te hebben en is inmiddels meermaals daaraan geopereerd. “En nog heb ik last. Het beperkt me nog steeds in wat je kunt en wat niet meer.”

Verlaten plaats ongeval

De verklaringen lopen vanaf dat moment, na het ongeval op het fietspad, sterk uiteen. Volgens de verdachte verdween hij niet plotseling, maar pas na te hebben vergewist dat de gewonde goed opgevangen werd door een gealarmeerde omstander. Diegene bleek meer op de hand van het slachtoffer en verklaarde naderhand eveneens dat De O. opeens spoorloos verdwenen was.

Ook vertelde De O. er simpelweg vanuit te zijn gegaan dat de ongelukkige fietser hem wel herkend had en daarom wel wist hoe contact opgenomen kon worden. Daarnaast zei de in Amsterdam geboren Tubbergenaar dat hij de ander voorrang had moeten geven, omdat die van rechts kwam.

Volgens het slachtoffer heeft verzekeraar Univé driemaal een aangetekende brief naar De O. gestuurd om de schade te kunnen vergoeden via diens verzekering, maar bleef een antwoord uit. “Het gaat mij gewoon om genoegdoening. Dat hij niet straks ongestraft nog eens zoiets kan flikken.”

De O. zwoor dat hij wel wou meewerken aan een oplossing, maar dat zijn eigen verzekeringsmaatschappij hieraan geen medewerking wil geven.

Uitspraak

Zowel het Openbaar Ministerie als de politierechter wees de verklaringen van De O. voor zijn gedrag resoluut van de hand. ”Ik vind ook dat u de plaats van het ongeval heeft verlaten, zonder uzelf kenbaar te maken. U had uw gegevens achter moeten laten”, aldus de laatstgenoemde in haar vonnis.

Het leverde de verdachte een werkstraf van 40 uur voor zijn ‘verdwijntruc’ op alsmede 20 uur voor het niet-opzettelijke fietsongeval. Hierbij is rekening gehouden met het dertien kantjes aan strafrechtelijke documentatie, met daarin tevens een aantal verkeersdelicten, dat De O. in zijn leven opgespaard heeft.

De gewond geraakte Tubbergenaar krijgt ongeveer 1.150 euro voor de materiële kosten en daarnaast een immateriële ‘pleister op de wond’, zij het lang niet zoveel als geëist: 750 euro in plaats van 5.000 euro.

De straffen zijn onherroepelijk.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden