Homoseksuele vluchteling uit Nigeria stelde huis in Vasse beschikbaar voor hennepkwekerij

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo
Foto: Mark Mensink

Het dak van zijn woning was ’s winters als enige in de buurt sneeuwvrij en er kwamen geregeld ‘vreemde snuiters’ bij hem over de vloer.

Reden voor anonieme buurtbewoners om aan de bel te trekken bij de politie. Die ondernam actie en viel het huis van Terry E. aan de Steenbrei in Vasse op 19 maart 2019 binnen. Op zolder vonden ze een in werking zijnde hennepkwekerij, bestaande uit 473 plantjes en 54 stekjes. Ook werd er op illegale wijze elektriciteit afgetapt.

De verdachte beweerde tijdens het politieverhoor nauwelijks weet te hebben van hetgeen is aangetroffen of de wijze waarop de wiet gekweekt werd. Hij wees naar anderen, die volgens hem misbruik hebben gemaakt van zijn persoonlijke situatie: inmiddels zo’n 5 jaar geleden is hij Nigeria ontvlucht vanwege zijn homoseksuele geaardheid, iets dat daar op geen enkele wijze getolereerd dan wel geaccepteerd wordt.

Bezoek

Naar eigen zeggen ontmoette hij tijdens een feestje in Almelo een man die hem later die nacht naar huis bracht met zijn auto. Er werden telefoonnummers uitgewisseld. Enkele dagen zou diegene aan E. hebben gevraagd of hij wat spullen bij hem mocht stallen.

Daarop kwam de man langs met nog twee andere mannen, beide van Marokkaanse afkomst. Eentje, met een baard, heeft E. toen naar binnen geduwd en vervolgens met een pistool bedreigd. Daarop gaf hij onder dwang een reservesleutel af, zo vertelde de Nigeriaanse verdachte. Die heeft nu een jaarcontract voor een baan in de tuinaanleg en zegt niets te hebben ontvangen uit de opbrengst van de wietkweek.

Rechtszaak

E. stond donderdagochtend terecht voor het (als medepleger) telen van de hennepplantjes, alsmede de vermeende stroomdiefstal. Volgens het Openbaar Ministerie kan niet worden gesteld dat hij de teler was, maar wel dat de oud-Vassenaar zijn woning ter beschikking heeft gesteld. “Ook al was dat onder bedreiging. U had gewoon de politie moeten bellen en daar is alle gelegenheid tot geweest”, zei de officier van justitie. “U bent niet voor niets naar Nederland gevlucht. De dingen gaan hier anders dan daar.” Zij eiste een werkstraf van 60 uur.

Vanwege de vrijspraak voor het tweede tenlastegelegde feit, te weten het aftappen van de stroom, alsook het ontbreken van eerdere documentatie werd zijn straf door de politierechter gematigd: 30 uur taakstraf, geheel onvoorwaardelijk, of 15 dagen vervangende hechtenis als hij dat weigert. “Ik geloof u op uw woord dat het zo gegaan is als u zegt. Maar dat neemt niet weg dat u heeft meegewerkt aan iets strafbaars. En uw vluchtelingenstatus vind ik geen reden om u niet te veroordelen.”

Zowel het OM als de verdediging hebben veertien dagen de tijd om hoger beroep aan te tekenen.

De door E. aangewezen personen konden niet geïdentificeerd worden tijdens het politieonderzoek. Maandelijks lost hij een schuld van 2.647 euro, voor de afgetapte elektriciteit, aan Enexis af.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen