Geldstraf voor mishandeling jongeman uit Albergen tijdens teamfeest bij Bays

Foto: CC0

Voor het meermaals slaan van een jeugdtrainer van De Tukkers is de 19-jarige Janniek B. uit Holten donderdagochtend bij de rechtbank in Almelo tot een geldboete veroordeeld.

De mishandeling vond plaats in de nacht van 23 op 24 november 2019 bij disco Bays in Reutum. Het slachtoffer, een jongeman uit Albergen, kreeg meerdere klappen in zijn gezicht tijdens een teamfeest van JO19-2. Zowel zijn (voetbal)kameraden als een beveiliger, die op het podium stond en zo beter zicht op de menigte had, wezen B. aan als de schuldige. Die werd na het voorval meegesleurd door enkele beveiligingsmedewerkers, waarna de politie is gebeld.

Klieren

B. had bloed op zijn voorhoofd en een hand, maar ontkende iemand geslagen te hebben. Tijdens de zitting gaf hij nogmaals aan dat zijn vriendengroep juist lastig werd gevallen door een andere groep, doordat zij telkens tegen hen aangeduwd en ander klierig gedrag vertoond zouden hebben.

Volgens het Openbaar Ministerie is het desondanks klip en klaar wie de klappen uitgedeeld moet hebben, gezien de getuigenverklaringen én de bloedvlekken op het lichaam van B. “Allen hebben het over een persoon gehuld in wit shirt en zwarte pullover of trui”, concludeerde officier van justitie Merle Jannink. “Dat had u die bewuste avond aan, iets wat ook de opgetrommelde agenten ter plaatse constateren.”

Ze eiste dezelfde straf is hetgeen hem eerder al schriftelijk voorgesteld was. “Meerdere keren slaan is vaak al een werkstraf”, aldus de aanklager. “Want voor je het weet is de halve zaal aan het meppen, en dat is de reden dat we er redelijk zwaar aan tillen. Maar het is best al wel lang geleden en daarom blijf ik bij de strafbeschikking: 500 euro of 10 dagen vervangende celstraf.”

Persoonsverwisseling?

Wat advocaat Thijs Geerdink betreft staat helemaal nog niet vast wie degene met de ‘losse handjes’ is geweest, die bewuste uitgaansavond. Hij had het in z’n pleidooi over een “mogelijke persoonsverwisseling” en beschreef de situatie in de discotheek als een strijd tussen “twee kampen”, waarbij zijn cliënt door aangever en diens vrienden breeduit lachend als zondebok werd aangewezen.

De politierechter van dienst, mr. Herman Stam, had er weinig boodschap aan en veegde de argumenten van de verdediging in z’n geheel van tafel. “Voor mij staat het vast dat het om u gaat”, zo sprak hij B. rechtstreeks aan. “De aanleiding vind ik nog niet eens zo vreselijk relevant. U heeft die jongen geslagen.”

De strafeis bleef overeind. Beide partijen hebben nog veertien dagen de tijd voor het aantekenen van hoger beroep.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen