OM eist celstraf tegen stalker

Foto: Mark Mensink

Justitie wil dat de 35-jarige Alwin L. uit Almelo 6 maanden de cel ingaat voor het twee jaar lang stalken en bedreigen van zijn ex-partner, waarmee hij af en aan een relatie had en een kindje deelt.

Hij is de afgelopen tijd meermaals op vrije voeten geplaatst, maar ging telkens opnieuw in de fout door het schenden van een contact- en gebiedsverbod. Hierna werd hij opnieuw gearresteerd.

Aan de lopende band bedreigingen

Hij zou de vrouw in Langeveen en eerder al in Geesteren met de dood hebben bedreigd door op sommige dagen honderd of wel tweehonderd berichten te sturen en haar net zo vaak te bellen met doodsverwensingen als: “Lelijke kuthoer” en “Stoemp oe as een bloedvlek tegen de muur”. Daarnaast volgde en observeerde L. haar stelselmatig.

Als reden voor dit bizarre gedrag noemt L. het niet mogen zien van hun gezamenlijke zoontje. “Tussen Kerst en Oud en Nieuw bijvoorbeeld zit je helemaal moederziel alleen, zonder familie of wat. En wel met drugs erbij. Ik praat het echt niet goed”, verklaarde de constant in zijn stoel bewegende dertiger.

De twee waren daarop weer een tijdje samen, aldus de man die in diezelfde periode meermaals een poging tot zelfdoding zou hebben ondernomen. “Ik was wanhopig en je wordt er helemaal gestoord van, van die rommel. Als je het inneemt en vervolgens uitgewerkt raakt, voel je je daarna juist tien keer zo slecht.”

De vrouw geeft hij grotendeels de schuld, ook van de gedragsproblemen die hun kind vertoont. Bij d’r woning heeft hij vernielingen aan ruiten en een toegangspoort aangebracht, onder meer met een stootijzer of klompen. “Het gebeurde allemaal in een opwelling”, aldus L. “Ik heb natuurlijk wel voor ”

Zelfs bij het kinderdagverblijf hadden ze maatregelen genomen voor het geval dat de vader, die nu twee maanden in voorarrest zit en volgens hemzelf van drugs is afgekickt, zich hier zou melden. “Ik ben daar nooit geweest. Dat is typisch de slachtofferrol van Soraya. Als je samen de ouders bent, moet je het sámen goed doen. Ik kan daar niet tegen en wordt er totaal gek van. Daarvan was helaas geen sprake.”

‘Weinig zelfkritisch’

Eén van de drie rechters merkte op dat L. zichzelf nergens als de schuldige aanwijst en te weinig zelfinzicht toont. “Bent u niet iemand die gewoon altijd zijn zin wil hebben en daarom met zo’n bombardement losgaat.” Zij herkende de verdachte van een voorgaande rechtszaak, betreffende een eerdere relatie en daarbij horende kinderen. “Dit gedrag was er toen al en lijkt alleen maar erger te worden. Wordt het niet eens tijd dat u naar uzelf gaat kijken?”

“Hij is te onberekenbaar en impulsief”, zo las een andere rechter uit de slachtofferverklaring voor. “Ik wil dat hij stopt met mij lastig vallen.” Hij zou in het bijzijn van hun tweejarige zoontje met zijn vuist een ruit hebben ingeslagen.

Volgens de reclasseringsambtenaar die hem onderzocht heeft L. zijn emoties geenszins onder controle. Hij gebruikt(e) dagelijks wiet en regelmatig speed, zo staat in het rapport. Geadviseerd wordt hem een ambulante behandeling, tegen een borderline stoornis met antisociale en narcistische kenmerken, op te leggen als bijzondere voorwaarden bij een eventuele straf. Het verplaatsen in anderen valt hem moeilijk en de kans op herhaling is als hoog ingeschat.

De psycholoog wilde dat het Openbaar Ministerie deze rechtszaak met voorrang zou behandelen. L. heeft al eens drie maanden in een kliniek gezeten en ziet zelf weinig in een hernieuwd behandeltraject, omdat dit naar eigen zeggen vooral overdag moet.

Strafeis en verweer

Het OM acht alle aanklachten volledig bewezen. “Wat mij betreft is het extra erg dat we niet in beeld hebben hoe het in de toekomst zal gaan”, beschreef aanklager Karel de Valk. “Ik denk dat meneer L. onverstoorbaar doorgaat. De oorzaken worden altijd buiten hemzelf gelegd. Het ligt altijd aan een ander.”

Om de samenleving te beschermen is tbs niet uitgesloten als zijn gedrag onveranderd blijft, gaf De Valk aan. “Er moet op een gegeven moment een grens worden gesteld.” Tegen hem wordt nu 6 maanden cel geëist, geheel onvoorwaardelijk. Daarnaast dreigt hij per overtreding van het locatie- en contactverbod 4 weken lang in hechtenis te worden genomen, met een maximum van nog eens 6 maanden.

De advocaat van L. beschreef het als een gemiste kans om hem geen alternatieve behandeling te laten ondergaan. “Gevangenisstraf gelijk aan het voorarrest, eventueel gecombineerd met een werkstraf. Hoewel hij nu niet uit de verf komt, snapt-ie het echt wel. Dit lijkt mij een goed plan.” Hij vroeg bovendien om een directe schorsing van de detentie, onder voorwaarden. De meervoudige strafkamer zette hier echter al snel een streep door.

L. zei er alles aan gedaan te hebben om zijn leven weer op de rit te krijgen: huis verkocht, gestopt als zzp’er en een vaste baan op het oog, etc.

Op 12 oktober is de uitspraak.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen