Justitie eist “hele dikke geldboete” voor fraudeverdachten

Foto: CC0

Justitie vordert twee miljoen euro van oud-projectontwikkelaar Bertus O.L. (50) uit Deurningen en ruim twee ton van Marcel H. (50) uit Bad Bentheim aan ‘criminele winst’ terug.

Weigert het tweetal na een eventuele veroordeling te betalen, dan dreigt gijzeling voor de duur van maximaal drie jaar. In 2013 vorderde het Openbaar Ministerie overigens nog 2,6 miljoen euro van O.L. en deze hele rechtszaak sleept zich zelfs al sinds 2012 voort.

Lege bv’s

O.L. en handelaar in lege bv’s H. (beiden 50 jaar) waren hoofdverdachten in de grootste faillissementsfraudezaak die Twente ooit gehad heeft. Ze kregen daarvoor respectievelijk 22 en 33 maanden celstraf opgelegd.

Eerstgenoemde is tegen zijn straf in cassatie gegaan bij de Hoge Raad en diens raadsvrouw Mayke Goris bepleitte tegenover de ontnemingskamer van de rechtbank in Almelo dat hij sowieso niet aan de vordering kan voldoen, mocht de Deurninger veroordeeld worden. “Het is een hele dikke geldboete als straf.”

Failliet

H. is eerder al persoonlijk failliet verklaard, is gescheiden van medeverdachte Mariëtte W. (47) uit Geesteren en verklaarde eveneens via zijn advocaat Rob Zilver de geëiste ‘boete’ niet te kunnen betalen.

W. werd bij het gerechtshof in Arnhem vrijgesproken van witwassen en daardoor ging de ontnemingsvordering, bestaande uit enkele tonnen, tevens van tafel. Ook is er nog een vierde verdachte in beeld, die een kleinere rol gespeeld zou hebben: de 57-jarige Rudy O.N. uit Langeveen.

Op 19 november volgt de uitspraak.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen