Seriepleger sloeg overdag bij vrijstaande woningen toe: ‘Ik schaam me kapot’

Foto: FreeImages.com/Per Hardestam

De 44-jarige Harald B. uit Hengelo geeft toe dat hij diverse keren ingebroken heeft bij woningen in onder meer Mander, Reutum en Vasse om een cocaïneverslaving te financieren.

In totaal stond hij vrijdagochtend bij de rechtbank in Almelo voor liefst 23 inbraken terecht, die in 2017 en 2018 zijn gepleegd, met name in de buurt van Deurningen. Hij nam meestal geld of sierraden mee, maar ook parfumflesjes en koperen leidingen bleken voor hem niet veilig. De spullen verpatste de inbreker vervolgens vaak tegen cocaïne.

De verslaving had hij sinds het slecht ging met zijn bedrijf in 2014. In diezelfde periode ontstonden er ook relatieproblemen met zijn vrouw.

Tijdens politieverhoren bekende B. eerst, ontkende vervolgens alles en haalde er later ook nog andere betrokkenen bij. “Ik weet het, maar toch was ik de enige die het gedaan heeft. Als je verslaaft bent en daarna opgepakt wordt, dus een poos vastzit, ga je enorm nadenken en wat verzinnen. Erg fout, maar zo is het wel gegaan.”

Schulden

Met een voormalige vriend, waarover B. toegeeft hem een aantal dreigberichten te hebben gestuurd, leeft hij in onmin. Volgens diegene heeft de verdachte een ton geleend, maar dat wordt ontkent. “Ik was boos dat hij mijn ex erbij betrok en mijn zoontje, ’s nachts met al die dingen.”

Naast de inbraken en een bedreiging moest B. zich ook verweren tegen een aanklacht van familieleden over geleend geld. Van die 10.000 euro is intussen meer dan de helft terugbetaald, zegt hij. “Ze willen geen contact meer met mij. Dat heb ik zelf veroorzaakt. Met mijn verslaafde kop dacht ik: ‘dan kan ik weer gebruiken’. Daar heb ik gewoon misbruik van gemaakt.”

‘Spoor bijster’

B. heeft nog een schoon strafblad. “U komt wel met stip binnen”, schamperde een rechter. Hij zat bijna een half jaar in voorarrest, in 2018. De reclassering beschrijft de problemen van B. als zijnde dat hij in een moeilijke periode de grip op zijn leven heeft verloren.

Met diverse inbraakslachtoffers heeft hij geprobeerd in contact treden. Met een echtpaar is dat gelukt. “Dat was hartstikke moeilijk, het mensen recht in de ogen kijken. Waarvan je de spullen hebben vernield, in hun huis te zijn geweest. Maar het was goed om hun angst weg te nemen. Ik ben blij dat ik het gedaan heb. Liever nog had ik nog meer mensen gesproken”, zei B. Vervolgens bood hij ook de aanwezigen in de rechtszaal zijn excuses aan te bieden.

Hoewel B. in januari 2019 een kleine terugval kende, is hij sinds de detentieperiode vrij van middelengebruik. “Meneer heeft laten zien dat hij verstandig is”, schrijft de reclasseringsdienst. Die voorziet een laag herhalingsrisico.

Strafeis

Hij probeerde zijn eigen familie een loer te draaien, aldus het Openbaar Ministerie over de valsheid in geschrifte. Daarbij werd de handtekening van z’n eigen, inmiddels overleden, opa vervalst. Een “naaistreek”, omschreef de officier van justitie dit.

In totaal werd B. veertien maal gehoord door de recherche. Dat gebrek aan openheid van zaken wordt hem nu aangerekend. Volgens het OM vallen daarnaast alle woninginbraken hem aan te rekenen. Alleen een stevige onvoorwaardelijke gevangenisstraf is daarom passend, volgens de openbaar aanklager. Die eist daarom 24 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk en met aftrek van de periode in voorarrest.

De verdediging liet gelijk weten de strafeis erg ongepast te vinden. “Gelukkig is het zo dat u rekening kunt houden met alle andere omstandigheden”, richtte mr. Sander van ’t Hullenaar zich tot de meervoudige strafkamer in zijn pleidooi. “Ik snap heus wel dat er vergelding moet plaatsvinden, maar dat kan ook op een andere manier.” Al zijn misdragingen hebben nog steeds grote gevolgen voor minderbegaafde B. Op de begrafenis van zijn oma was hij niet welkom, zo noemde de strafpleiter als voorbeeld.

De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen