Slachtoffer vergeeft depressieve Nijverdaller die ernstig letsel op weg in Albergen veroorzaakte

Foto: News United / Dennis Bakker

Na een frontale autobotsing op de Ootmarsumseweg tussen Mariaparochie en Albergen ging de 33-jarige Mark V. uit Nijverdal er zwalkend vandoor en werd later zo’n 200 meter verderop, zittend tegen een boom, aangetroffen.

Opgeroepen brandweerlieden en politiemensen waren meteen gaan zoeken, omdat de bestuurder niet meer in zijn voertuig zat. Wel was er een kinderzitje aanwezig, waardoor de hulpverleners bang waren dat iemand met een gewond kindje weg was gegaan. Hij werd gevonden door een brandweerman, die constateerde dat V. “straalbezopen” en alleen was. Desondanks heeft het Openbaar Ministerie hem geen ‘verlaten plaats ongeval’ ten laste gelegd, omdat hij mogelijk totaal in de war was geraakt door de heftige klap.

Wel wordt hem schuld van een ongeval met ernstig letsel door zeer onvoorzichtig rijgedrag verweten, onder invloed van drank. Dan zou het gaan om meerdere flesjes Duvel en enkele glazen Bacardi-cola. Uit bloedanalyse bleek een alcoholpromillage van 1,98 Ug/L. Dat bleek vrijdag tijdens de rechtszaak.

Verward

Naar eigen zeggen weet V. niet meer waarom hij daar reed. “Ik heb geen idee wat ik in Albergen deed. Het is voor mij nog steeds een raadsel.” Zijn vrouw was op dat moment zwanger van hun tweede kindje en hij had het toen moeilijk met alle veranderingen in zijn leven. “Op het werk ging het niet goed meer. Zelfmoordgedachtes. Urenlang langs het spoor gelopen en was helemaal de weg kwijt.”

Uit de emotionele slachtofferverklaringen bleek dat de aangereden man, die uit Almelo afkomstig is en toentertijd als taxichauffeur werkzaam was, nog dagelijks met de gevolgen kampt. Ook bijna twee jaar na dato, zowel psychisch als lichamelijk. “Ze willen mijn arm breken en opnieuw zetten. Iedere dag neem ik pijnstillers. Ik wil er niet meer teveel aan denken en verdring het allemaal een beetje. Telkens ben ik afhankelijk van andere mensen”, sprak een dochter namens hem uit. Haar moeder belde haar die eerste kerstdag huilend op, terwijl ze nauwelijks een woord kon uitbrengen en haar vader in kritieke toestand was opgenomen. “Het was heel spannend: haalt hij het of niet? Ik zag ons al afscheid nemen. We moesten op de gang wachten, zodat de artsen hun werk konden doen.”

Vergeving

Volgens het OM verdient V. niets minder dan een fikse gevangenisstraf vanwege de ernst van de feiten. Er werd 6 maanden cel en een ontzegging van de rijbevoegdheid gedurende 4 jaar geĆ«ist. Opmerkelijk genoeg kreeg hij al na 10 dagen zijn ‘roze papiertje’ terug, omdat dat de maximale beslistermijn van justitie is en er toen nog geen bloeduitslag vanuit het NFI was.

Op de gang van de rechtbank in Almelo gaven de verdachte en het slachtoffer elkaar na afloop een hand en bespraken in het bijzijn van hun naasten de zitting. Het slachtoffer zegt geen wrok meer te koesteren jegens veroorzaker V. Diens advocaat stelde dat er waarschijnlijk geen gordel werd gedragen, zodat de verwondingen aanmerkelijk ernstiger dan gebruikelijk waren.

De uitspraak is over veertien dagen.

Lees meer

Reacties