‘Aantal inbraken gedaald door thuiswerken, maar pas extra op tijdens de jaarwisseling’

Foto: Politie

De coronacrisis zorgt ervoor dat er veel meer mensen thuiswerken en uit de inbraakbarometer van verzekeringsmaatschappij Interpolis blijkt dat ook inbrekers ervoor kiezen in deze tijden meer thuis te blijven.

Vooral tijdens de twee coronagolven (begonnen in maart en oktober) is goed te zien dat het aantal inbraken flink is afgenomen. In totaal vonden er in 2020 tot nu toe 22% minder inbraken plaats dan vorig jaar.

In onderstaande grafiek met cijfers uit de inbraakbarometer, bijgewerkt tot en met week 50, zijn de verschillen overzichtelijk gemaakt.

Inbraakkans

Een goed jaar dus, wat inbraken betreft dan. Toch kan het venijn in dit geval in de staart zitten. Tijdens de donkere dagen in december kan een inbreker nog steeds zijn kans schoon zien wanneer mensen hun huis verlaten – al is het maar eventjes. En vooral tijdens de feestdagen. Op 31 december bijvoorbeeld is de kans op inbraak driemaal zo groot als op andere dagen in december.

Verschillen

In Oldenzaal is 48 keer ingebroken en er waren daarnaast 24 inbraakpogingen. In Losser werd 25 keer ingebroken en er was vier keer een inbraakpoging. In Dinkelland waren zestien inbraken en drie inbraakpogingen.

In Tubbergen waren met 7 stuks de minste inbraken. En er was een inbraakpoging. Daarmee is het een van de gemeenten met de minste inbraken van het hele land. Slecht dertien gemeenten hadden te maken met nog minder inbraken.

Bovenaan de lijst prijken grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, terwijl onderaan de lijst de Waddeneilanden staan. De verschillen tussen de gemeenten met de meeste en de minste inbraken is nogal groot: in Amsterdam waren 1383 inbraken; op Schiermonnikoog, Terschelling en Vlieland geen.

Dossier: Corona

Reacties