Wietkweker uit Albergen zelf niet geplukt

De 28-jarige Danilo S. had een actieve hennepkwekerij in zijn huurwoning aan de Refterstraat te Albergen en krijgt daarvoor uitsluitend een werkstraf van 120 uur opgelegd.

Tegelijkertijd ontloopt hij de geëiste ontnemingsvordering van ongeveer 18.000 euro. “Dat is een hele opluchting. Want van mij valt trouwens ook niks te plukken”, gaf hij donderdag na de rechtszitting in Almelo aan. De nu bij een vriend in Enschede logerende man kwam pas 3 jaar na de vondst van de kwekerij voor de politierechter te staan. Iets waarmee bij zowel de strafeis als het uiteindelijke vonnis rekening werd gehouden.

Zijn advocaat Wenzel Tuma had eerst nog aangevoerd dat de politie helemaal geen redelijke vermoedens kon hebben dat er op het adres van S. wiet gekweekt werd, ondanks een buurttip en vervolgens een warmtemeting bij de woning. De zogeheten binnenstap van de politie was hierdoor onrechtmatig, alsmede het vervolgens verkregen bewijs, zo voerde hij aan. De rechter zette hier niettemin een streep door.

Ontneming van crimineel geld

Ook vorderde het OM een zogeheten ‘ontneming wederrechtelijk verkregen voordeel’, omdat S. aan een eerdere hennepoogst geld overgehouden zou hebben. Op diverse plekken troffen agenten destijds plantenresten aan die daarop wezen, betoogde de officier van justitie. In de tussenwoning stonden bovendien 187 nieuwe hennepplantjes te groeien.

Strafpleiter Tuma vond het politiebewijs op dit punt nogal magertjes en juist in het voordeel van zijn cliënt spreken. De rechter vond dit ook en ging niet mee in de ontnemingsvordering tegen S. “U had geen waardevolle spullen in huis of een poenerige auto in gebruik. Er zijn tevens geen andere aanwijzingen dat u dik verdiend heeft aan een eerdere oogst. U krijgt daarom van mij het voordeel van de twijfel. U bent op de goede weg en ik zal deze vordering daarom afwijzen. Ik hoop dat het voor u een wijze les is geweest.”

S. gaf aan enorm veel spijt te hebben van zijn misstap en beloofde nooit meer in dergelijke problemen te zullen geraken. Hij kwam niet erg uit zijn woorden en leek erg zenuwachtig: “Het was geen mooi leven, maar ik probeer wel alles zo netjes mogelijk af te wikkelen en gun iedereen het beste. Ik heb er alleen maar zweet en zurigheid van gehad. Psychisch is het wel zwaar geweest.”

Zowel het OM als de verdediging hebben 14 dagen de tijd om hoger beroep aan te tekenen tegen het vonnis.

Lees meer

Reacties