Verdachte zwaar verkeersongeval dacht dat drugs van verjaardagsfeestje al uitgewerkt was

Foto: News United / Clemens Brughuis

De 26-jarige man uit Almelo die begin 2018 onder invloed een ernstig ongeval met letsel op de Almeloseweg (N746) bij Harbrinkhoek veroorzaakte, moet van het Openbaar Ministerie een werkstraf van 90 uur uitvoeren.

Johan S. lag wekenlang in coma en onderging toen levensreddende operaties. De AlmeloĆ«r kan zich weinig meer herinneren van de oorzaak, maar denkt zelf dat hij achter het stuur in slaap is gevallen. “In ieder geval staat niet vast wat de reden is geweest dat hij op de andere weghelft is gekomen”, aldus zijn advocaat Atia Akman. “Het is een gevaarlijk stuk weg, waar de afgelopen jaren meerdere ongevallen hebben plaatsgevonden.”

Ze vroeg om vrijspraak voor hem, ook omdat hij op doktersadvies het middel dexamfetamine gebruikte tegen zijn ADHD. Tijdens een verjaardagsfeestje van een destijds goede vriend, op de zaterdagavond voorafgaand aan het voorval, had hij amfetamine (speed) ingenomen.

Naar eigen zeggen had S. er een lange werkdag op zitten en was hij mogelijk oververmoeid.

Leven op de kop

Bij het verkeersongeval was ook een tweede voertuig betrokken, waarmee S. destijds frontaal in botsing kwam. Het OM verwijt hem roekeloos weggedrag, waardoor hij op de linker rijbaan terecht is gekomen. Het slachtoffer gaf eveneens een uitgebreide verklaring voor de rechter in de strafzaak. Die kwam vanuit de richting Tubbergen, had in Vasse bijles gegeven en liep – naast allerlei lichamelijke en psychische ongemakken – onder meer een gecompliceerde polsbreuk op. “Naar mijn gevoel ben ik door het oog van de naald gekropen.”

Het relaas raakte S. en hij veegde enkele tranen weg. Richting het slachtoffer: “Het is natuurlijk totaal niet mijn bedoeling geweest om het leven van meneer zo op de kop te zetten. Dat spijt me enorm.”

Grenswaarde speed

S. zei ter zitting nooit te hebben geweten dat amfetamine ook enkele dagen na inname nog in het lichaam teruggevonden kan worden. Diens advocate bepleitte dat de herkomst hiervan mogelijk te herleiden valt naar het medische gebruik. Volgens het OM doet dit geeneens ter zake en staat vast dat in elk geval de grenswaarde in het bloed viermaal overstreden is.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen