Geen straf voor minderjarige tractorbestuurder die in Reutum dodelijk ongeval veroorzaakte

Foto: CC0

De jongeman uit Tubbergen die vrijdag 10 januari 2020 op de Ootmarsumseweg (N349) in Reutum een ongeval met een tractor veroorzaakte, waarbij diens beste vriend Bart Bloemendaal (17) uit Harbrinkhoek om het leven kwam, krijgt hiervoor geen straf of maatregel opgelegd.

Wel is hij volgens de rechtbank in Almelo subsidiair schuldig aan een ernstige verkeersfout door de rijsnelheid onvoldoende aan te passen bij het naderen van de rotonde, een overtreding en geen misdrijf – zoals hem primair ten laste was gelegd.

Een technische oorzaak of mogelijk drankgebruik zijn door politieonderzoek uitgesloten als oorzaak. Omdat de jonge Tubbergenaar ten tijde van het eenzijdige ongeval minderjarig was, werd jeugdrecht toegepast en is de rechtszitting 2 weken geleden achter gesloten deuren gehouden.

De rechters die hem veroordeeld hebben, beschrijven het tractorongeval met dodelijke afloop als een last die hij z’n hele leven lang met zich mee zal moeten dragen, net als de nabestaanden het verlies van Bart. “Hij is geraakt door het gebeuren en heeft ter zitting oprecht medeleven getoond”, zo staat in het vonnis te lezen. “Verder houdt de rechtbank rekening met het rapport van de Raad voor de Kinderbescherming die het passend vindt om geen straf of maatregel op te leggen. Alles overziend is de rechtbank van oordeel dat het ongeval en de gevolgen daarvan een zodanige impact op de jongen hebben gehad dat het opleggen van een straf geen meerwaarde meer heeft.”

Daarnaast werd de hoop uitgesproken dat beide families, van zowel de jeugdige bestuurder als het even oude slachtoffer, in de toekomst nader tot elkaar komen.

Lees meer

Reacties