Rouwende veehouder veroordeeld voor verwaarlozing koeien en kalveren

Foto: CC0

Een boer uit Albergen is betrapt op het verwaarlozen van zijn vee en hiervoor donderdag bij verstek door de rechtbank in Almelo veroordeeld.

De man werd na enkele signalen gecontroleerd en er bleek een boel mis: veel koeien bleken kreupel of ziek, de kalveren stonden in een laag van hun eigen uitwerpselen en enkele kadavers van gestorven dieren waren al in verre staat van ontbinding. “Los van hetgeen op papier staat, op foto’s is te zien dat ze volstrekt niet verzorgd werden”, zo beschreef de politierechter de situatie op 9 oktober 2019.

Zelf gaf de Albergernaar toentertijd aan dat zijn vrouw pas overleden was en dat hierdoor op zijn bedrijf alles in de soep was gelopen, met alle gevolgen van dien. Iets wat zowel het Openbaar Ministerie als de rechter meteen geloofden, zo gaven ze ter zitting aan. Ook bij de laatste controle van de nVWA, in januari van dit jaar, bleek alles weer pico bello op het boerenbedrijf. “Ik maak niet vaak mee dat een agrarisch ondernemer zó erg zijn best doet, meteen na het constateren van zulke misstanden, om alles weer recht te breien.”

Niettemin kreeg de veehouder wel een voorwaardelijke geldboete van 3.000 euro opgelegd, met een proeftijd van 2 jaar eraan gekoppeld.

Reacties