Ziekenhuismanager en zijn gezin bedreigd: “Een rieten dak brandt makkelijk”

Ziekenhuis in Almelo
Foto: ZGT

De 67-jarige Johan H. is veroordeeld voor het bedreigen van een manager van Ziekenhuis Groep Twente (ZGT), die in Harbrinkhoek woonachtig is.

H. richtte zijn pijlen op de zorgmedewerker, nadat diegene een zogenaamd lokaalverbod tegen de verdachte had uitgevaardigd en ondertekend. Hoogstwaarschijnlijk wist hij vervolgens diens woonadres te achterhalen, want er werd een opvallend detail genoemd. “Een rieten dak brandt makkelijk”, had hij onder meer specifiek gezegd. Net als: “Ik weet waar je woont. Of ik er nou één of vier meeneem, dat maakt niets uit.”

Toen daarna een dochter van de ziekenhuismanager via social media lastiggevallen werd over het werk van haar vader, was de maat echt vol en volgde er een aangifte.

Volgens het Openbaar Ministerie was er echter te weinig bewijs om H. ook te veroordelen voor een andere aanklacht, namelijk het opzettelijk inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer van de Harbrinkhoeker en zijn gezin allerlei sms- en internetberichten te sturen. Die kwamen via Kenia en Turkije bij hen terecht, zo bleek uit onderzoek. Hoewel het vermoeden bestaat dat dezelfde persoon hiervoor wel verantwoordelijk moet zijn, kwam dit niet onomstotelijk vast te staan in het strafrechtelijke onderzoek.

De rechter legde H. een voorwaardelijke gevangenisstraf van één week op, geheel conform de eis voor de bedreiging met geweld die officier van justitie Sandra Leusink had geformuleerd.

De man, die inmiddels vermoedelijk in de Verenigde Staten van Amerika woont en hierdoor geen psychologisch onderzoek in Nederland kon ondergaan, kwam niet in persoon opdagen. Zijn slachtoffer en diens gezinsleden waren evenmin bij het proces aanwezig.

Reacties