Man voor rechter na inbraken in Albergen en Geesteren, vrouwelijke verdachte uit inrichting ontsnapt

Foto: Redactie

Twee zogenaamde ‘bekenden van de politie’ stonden donderdag in de rechtbank te Almelo terecht voor een reeks diefstallen uit woningen, schuren en voertuigen.

Alleen de in Zwolle gedetineerde Bart E. was in persoon aanwezig tijdens deze rechtszaak, de vrouwelijke verdachte Théresa B. bleek voortvluchtig. Zij is namelijk ontsnapt uit de ontwenningskliniek, al na 3 dagen na een vrijwillige opname aldaar. “Ze klom over een hek en verdween vervolgens met een gereedstaande auto”, las een rechter uit het strafdossier voor. De politie heeft haar op meerdere adressen proberen te vinden, maar vooralsnog werd B. nergens aangetroffen.

Naast de insluiping c.q. inbraken op 7 januari aan de Assinkshoekweg in Albergen en op 5 maart 2021 aan de Weitemansweg in Geesteren, in het eerste geval bij een woning waar een jong gezin met een pasgeborene woont, wordt de mannelijke verdachte ook verweten dat hij in Almelo een inbraak heeft gepleegd en drugs (anderhalve liter GHB en een hoeveelheid amfetamine) in zijn woning had. Daar werd ook veel gereedschap en andere gestolen spullen aangetroffen. Hij claimt echter dat ook anderen hiertoe toegang hadden en ontkende vervolgens meermaals iets met deze inbraakreeks te maken te hebben.

De advocaten van beide verdachten vroegen de dienstdoende rechters bovenal om vrijspraak óf ten hoogste een veroordeling voor het medeplegen van de misdrijven, iets waarvan ook eigenlijk telkenmale camerabeelden gemaakt zijn. De verdediging houdt het erop dat de verdachten, die allebei met een ernstige drugsverslaving kampen, daarop niet te herkennen zijn.

Volgens het Openbaar Ministerie is desalniettemin duidelijk dat E. en B. geregeld op rooftocht gingen en dat er sprake was van een hechte samenwerking, bijvoorbeeld door het regelen van een chauffeur en onderling app-verkeer. Die persoon, ene Joey, is tevens een belangrijke getuige tegen het tweetal. “Zijn verklaring wordt bovendien ondersteund door onderzoeksresultaten”, zei de officier van justitie. Agenten herkennen daarnaast E. en B. op de bewakingsbeelden. Tegen hem is 17 maanden celstraf geëist, tegen haar 9 maanden.

De uitspraak is over veertien dagen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen