Accountantsbureau van overleden jurist aangeklaagd voor miljoenenbedrag

Foto: CC0

De echtgenote van projectontwikkelaar Bertus O.L. (51) uit Deurningen, die in eerste aanleg en in hoger beroep veroordeeld werd voor een omvangrijke faillissementsfraude, claimt rond de vier miljoen euro van Bordan Accountants & Adviseurs als schadevergoeding vanwege “(zeer) ernstige beroepsfouten”.

Dat bedrag werd woensdagmiddag bekendgemaakt tijdens een spoedzitting die door de vrouw tegen genoemde accountant werd aangespannen. Andersom eist Bordan meer inzicht in de strafprocedure tegen haar man via een bodemprocedure, aangezien dat volgens hen erg nauw samenhangt met het geclaimde geldbedrag.

Er ontspon zich vooral een juridisch steekspel tegenover de rechter. De eiseres en haar advocaat Hugo Bijleveld gaven aan het onnodig te vinden om extra stukken aan te leveren, zodat verweerder Bordan (vertegenwoordigd door partner Danny Karsten) en hun advocaat Wouter Weenink zich beter kunnen weren tegen de miljoeneneis. Laatstgenoemde stelde onder meer vast dat zijn cliënt in elk geval nooit als verdachte is aangemerkt en nimmer strafrechtelijk vervolgd werd, iets wat bij de tegenpartij duidelijk anders ligt. Die zeggen op hun beurt dat zij zowel privé als zakelijk financieel kapotgemaakt zijn door alle procedures, verkeerd voorgelicht werden door (ex-)werknemers van Bordan en hiervoor compensatie wensen.

Faillissementsfraude

O.L. en bedrijfsmakelaar Marcel H. (voorheen woonachtig in Geesteren, nu in Bad Bentheim) worden namelijk al sinds 2012 bestempeld als hoofdverdachten in de grootste faillissementsfraudezaak van Twente. Justitie eiste jarenlange celstraffen én miljoenen ter compensatie van misgelopen belastinggeld door de hele ‘handel en wandel’ van het tweetal, in het misdaadonderzoek met de naam Komodo.

Ook een toenmalige fiscaal jurist c.q. mede-eigenaar van Bordan zou volgens het Openbaar Ministerie in datzelfde complot hebben gezeten, maar deze Tubbergenaar nam – nog voordat die strafrechtszaak in mei 2015 van start ging – zijn eigen leven. Inmiddels vele jaren later krijgt de kwestie dus een geheel nieuw hoofdstuk tussen één fraudeverdachte en het accountantsbureau, met vestigingen in Almelo en Rijssen.

De uitspraak in deze ’tussenstap’ zal vermoedelijk op 13 augustus aanstaande worden gedaan.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen