OM: Gebr. Oude Lenferink onder verscherpt toezicht geplaatst

Foto: CC0

Het zogeheten Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie heeft mestverwerker en varkensbedrijf Gebr. Oude Lenferink in Fleringen op de korrel.

Vrijdagochtend zouden zowel beide vennoten als de twee ondernemingen voor de rechter moeten verschijnen, vanwege de verdenking van twaalf strafbare feiten. Het bedrijf staat sinds enige tijd onder verscherpt toezicht van diverse instanties. “Niet alleen de NVWA en de gemeente Tubbergen, maar ook de provincie zal zich zo snel mogelijk aansluiten vanwege mogelijke overtredingen van de natuurbeschermingswet”, licht OM-woordvoerder Joyce Veul toe. “Ze volgen niet de voorwaarden van de milieuvergunning op, ze vervuilen het oppervlaktewater. Daar worden ze althans van verdacht. Ook de regels voor het bijhouden van de mestboekhouding komen ze gewoon niet na.”

De strafzaak is echter te elfder ure op verzoek van de verdediging uitgesteld, iets waarvan de zaaksofficier naar eigen zeggen voor de economische politierechter enorm baalde. “Het is jammer dat er vandaag niemand is, want ik had graag met de verdachten en hun advocaten van gedachten gewisseld over ‘hoe nu verder?’. Want nu hebben ze nog weer drie maanden de tijd om hun zaakjes beter op orde te krijgen, iets waarop je althans hoopt. Dat overleg gaat nu dus niet”, aldus aanklager Siebren Buist.

Op 9 december aanstaande zal de inhoudelijke behandeling alsnog plaatsvinden. “Uitstel is in dit geval geen afstel”, geeft Veul aan. Gebr. Oude Lenferink wil desgevraagd op dit moment geen toelichting geven op de aanklachten.

Reacties

Cookieinstellingen