Omstreden stichting Pater Pio opnieuw in opspraak: “Het lijkt ‘Ruinerwold’ wel, zei een agent”

Foto: Mark Mensink

De rechtbank zal zich gaan buigen over de vraag of een man uit Mander enkele jaren uitgebuit is door stichting Pater Pio, een omstreden charitatieve instelling in Tubbergen.

Oprichtster Trees P. van de stichting, welke volgens sommigen eerder op een religieuze sekte lijkt, kwam medio jaren negentig landelijk in opspraak vanwege een ernstige mishandeling tijdens een zogeheten duivelsuitdrijving. Bij de desbetreffende persoon waren de oren in de vorm van een punt geknipt, gelijk de duivel. De vrouw, die zich inmiddels via haar meisjesnaam W. laat schrijven en tevens als gebedsgenezeres bekendstaat, werd hiervoor destijds veroordeeld. Zij ontbrak echter woensdagmiddag bij de rechtszitting – ondanks een oproeping van de tegenpartij.

Volgens twee andere bestuursleden van de stichting is er van uitbuiting geen sprake en had hij hen oorspronkelijk zelf om hulp gevraagd, met zijn boerderij en huwelijk. Dat gaf de man eveneens te kennen, net als dat hij psychisch onder druk werd gezet – met name door W. – om geldbedragen af te staan en bepaalde goederen te kopen. Dit zou gaan om in totaal 80.000 euro. “Ik weet dat anderen hetzelfde overkomen is, ook zieken. Eerst is het allemaal van ‘het is allemaal uit goeiigheid’. Maar de rekening volgt al snel. Mensen durven dan gewoonweg geen nee meer te zeggen, uit schaamte en ook deels uit dankbaarheid.”

Saillant detail is dat er tijdens een carnavalsavond voor de grap werd gesteld dat zijn boerderij er nog nooit zo goed had bijgelegen, sinds de bemoeienissen van “de pater Piotjes”. Dat beweert althans een bestuurslid. Dezelfde man zei ook dat de boer de politie en Belastingdienst had ingeschakeld. Het kwam onder meer tot een inval op het adres van de instelling aan de Almeloseweg in Tubbergen. Hoofdschuddend: “Het lijkt ‘Ruinerwold’ wel, zei een agent in het bijzijn van collega’s. Hoe heb je het dan? Wat wij doen is mensen in nood helpen en niets meer.”

De rechter gaat op 3 november 2021 vonnis wijzen in de civiele kwestie. Ze waarschuwde de partijen dat er veel onduidelijkheid bestaat over het merendeel van de gebeurtenissen en de gemaakte afspraken, waarvan het grootste gedeelte mondeling werd gedaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen