'Onderzoek naar ongeval met spandoek bij STEVO gaat nog enkele weken duren'

jun 23 , 18:01 1-1-2
stellage
Volgens de gemeente Tubbergen neemt het onderzoek naar het ongeval van gisteravond bij STEVO, waarbij tien mensen gewond raakten, nog wel enige tijd in beslag.
Een metalen stellage die door een mobiele kraan met kabels of spanbanden omhoog werd gehouden, met daaronder een groot spandoek gehangen, begaf het bij opkomst van de voetbalspelers en de sfeeractie hiervoor. Toeschouwers hadden zich verheugd op een oefenwedstrijd tussen de amateurs uit Geesteren en de Eredivisionist, die zich voorbereidt op de voorronde van de Champions League, begin augustus. Van de oefenwedstrijd is uiteindelijk geen minuut gespeeld.

STEVO

Eddy Droste, de voorzitter van STEVO, zegt dat ze in nauw contact staan met de supporters die de sfeeractie hebben georganiseerd, zoals ook met FC Twente en de instanties. "Gezamenlijk kijken we hoe dit heeft kunnen gebeuren. Voor nu gaat de volledige aandacht uit naar de supporters die gewond zijn geraakt en andere direct betrokkenen."
Droste vervolgt: 'In verband met de privacywetgeving hebben wij niet inzichtelijk wie de slachtoffers zijn. Als STEVO zouden we hun gegevens graag willen ontvangen, opdat we ook met hen in contact kunnen komen. Hiervoor kan middels een bericht of een belletje contact worden opgenomen met secretaris Bert Maathuis."

Bijeenkomst

Een bijeenkomst over het ongeval, vanmorgen bij zaal Kottink, trok enkele tientallen mensen. "De verslagenheid, het onbegrip en het verdriet zijn groot", zei burgemeester Postma na afloop. Hij noemt het een 'klein wonder' dat niemand levensbedreigend gewond raakte. Wel zijn twee mensen zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Hun toestand is inmiddels stabiel. "Een aantal van de slachtoffers is zelfs weer thuis."

Veiligheid

Burgemeester Anko Postma was zelf aanwezig tijdens het evenement in Geesteren en zag het ongeval met eigen ogen gebeuren. “Ik ben, net als iedereen hier, ontzettend geschrokken." Zijn gedachten gaan uit naar de gewonden, hun naasten en iedereen die erbij aanwezig was. "Meteen na het incident schoot iedereen te hulp, zowel de stewards als vrijwilligers en publiek. Ook de hulpdiensten waren snel ter plaatse en konden hun werk goed doen. Ik heb ontzettend veel respect en waardering voor iedereen die heeft geholpen.”
Voor het evenement was de vereiste vergunning afgegeven, geeft een woordvoerder van de gemeente te kennen. Een dergelijke evenementenvergunning wordt doorgaans ook door veiligheidsdeskundigen beoordeeld. Onbekend is of ook de stellage hierin was opgenomen en de aanwezigheid van toeschouwers, pal onder die stellage. Het onderzoek naar de toedracht van het ongeval gaat waarschijnlijk nog enkele weken in beslag nemen, zo is de inschatting.
Van de opbouw maakte STEVO zelf een promofimpje, zonder al te verklappen wat hiervan de uiteindelijke bedoeling zou zijn. Ook dan begeven zich al personen onder de stellage, terwijl deze hoog in de lucht hangt.
[video mp4="https://tubbergen.nieuws.nl/media/sites/332/2024/06/xdownloader_Y6cARAq79-1.mp4"][/video]

Update

Bovenstaande filmpje is inmiddels verwijderd van het kanaal van STEVO op X, het voormalige Twitter. Mogelijk vanwege het hangende politieonderzoek.