Trapveldje aan Havezatestraat wordt verplaatst

De buurt rondom het trapveldje waar jongeren voor overlast zorgden, aan de Havezatestraat in Tubbergen, is blij met de oplossing die de gemeente aandraagt. Volgens burgemeester Mervyn Stegers zit er namelijk niets anders op dan dat het nieuwe veldje wordt verplaatst naar een andere locatie binnen Tubbergen. Vanavond heeft hij hierover op het gemeentehuis uitleg gegeven.Omwonenden hadden bij de gemeente aangegeven overlast te ondervinden door voetballende jeugd. Ook spraken ze over hangjongeren die rotzooi achterlieten, dingen vernielden, veel herrie maakten en zich nergens wat van aantrokken.

Op last van de gemeente zijn hekken om het veldje geplaatst, zodat niemand er meer toegang tot kon krijgen. “Voorlopig blijft dat ook nog zo”, aldus Stegers in zijn toelichting. “Iedereen is het erover eens dat er overlast is en dat we daar iets aan moeten doen, is ook overduidelijk. Maar het zou wel doodzonde zijn als de voorziening verloren zou gaan. Er komt daarom gewoon een trapveldje voor jongeren, zij het ergens anders. En misschien bieden technische oplossingen nog wel soelaas, maar dat even terzijde. Het aspect van oudere jeugd die de overlast veroorzaakt kunnen we gewoon niet op het bordje van de buurt leggen. De politie kan niet ook constant surveilleren of direct reageren na elk telefoontje van overlast. We gaan derhalve op zoek naar een andere plek, waar het veldje wordt gerealiseerd. We gaan het dus verplaatsen, maar er komt wel een andere speelplek voor terug.”

Op het nieuw in te richten veldje aan de Havezatestraat zal geen volledig voetbalveld worden gemaakt, zodat ‘de wat oudere’ jongeren er niet zo snel meer overlast zullen veroorzaken. Er komen evenwel ook geen speeltoestellen, zoals wipkippen. “Volgens mij is dat in de buurt voldoende aanwezig”, zei de burgemeester. “We willen graag recht doen aan de opdracht van de Rabobank aan de dorpsraad. Er is alleen wel een probleempje, want we hebben niet van vandaag op morgen een andere locatie beschikbaar. Wellicht dat we het kunstgras laten liggen, als dat goedkoper blijkt. Hoe we dit alles gaan doen, gaan we nog nader invullen.”

Volgens de burgemeester is het besluit om het trapveldje te verplaatsen genomen na overleg met de dorpsraad en de politie. Hans Hofsté, die namens de buurtbewoners – welke de (meeste) overlast ondervonden – het woord deed, zei dat dit vermoedelijk de beste oplossing is. “Het is wel ontzettend jammer dat het zo gelopen is. We hebben dit echt niet kunnen voorzien. In die zin zijn wij als buurt tevreden met dit resultaat en daar willen wij de dorpsraad, de gemeente, politie en anderen die hierbij betrokken zijn geweest, hartelijk voor bedanken.”

Buurtbewoonster Birgit Bekhuis wilde graag weten op welke termijn de nieuwe voorziening aan de Havezatestraat gerealiseerd kan worden. Burgemeester Stegers: “Ik ga ervan uit dat het rond de herfstvakantie uitgevoerd is.” Ook is ze blij dat alle aanwezigen akkoord zijn met deze oplossing. “Dit is het beste voor iedereen”, zo zei Bekhuis na afloop.

Burgemeester Stegers: “Ik ben tevreden over hoe we samen met de dorpsraad en de wijkbewoners tot deze oplossing zijn gekomen. Dit besluit maakt een einde aan de overlast zoals deze wordt ervaren door bewoners van de wijk.  Bij de bijeenkomst met de dorpsraad en bewoners op 3 juli werd duidelijk dat een oplossing zoals deze er nu ligt, gedragen wordt door de wijk. En dat is uiteindelijk ons doel: samen zorgen voor een duurzame oplossing.”

Kosten
De aanleg van een kunstgrasveld met rondom geluiddempend hekwerk werd destijds geraamd op een bedrag van 70.000 euro. Voor het (toekomstige) onderhoud wordt de resterende 10.000 euro gereserveerd. Daarvoor is het onderhoud de eerstkomende 10 á 15 jaar financieel afgedekt. Daarna zal de gemeente voor het onderhoud moeten reserveren. Inmiddels is het nieuwe trapveldje, dat er door een bijdrage van Rabobank Noord Twente is gerealiseerd, alweer een maand gesloten.

Volgens de burgemeester gaat de gemeenteraad heus wel akkoord met extra kosten, als de noodzaak voor een nieuwe locatie er is. “Ik heb volgens mij nog nooit meegemaakt dat dit niet het geval is. Maar waar het ook heen gaat, die buurt gaan we eerst heel goed informeren. Ikzelf woon op zo’n 50 meter afstand van TVC’28. Jeugd voetbalt daar tot wel 23.30 of 00.00 uur ’s avonds. Die hoor je wel, maar door de afstand is die geringe overlast acceptabel. De wet schrijft ook voor dat er tenminste 50 meter afstand moet zitten tussen een voetbalveld en woningen. Let wel, ik heb het over een voetbalveld en bedoel geen trapveldje. Dat is wat anders. Wij zoeken naar plekken waar het kan, waar geen bestemmingsplanwijziging voor nodig is. Niet van ‘bam, daar ligt het’.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen