Dorpsraad Tubbergen maakt groots plan voor jongeren

De dorpsraden van Albergen, Fleringen en Tubbergen hebben ieder een plan ingediend om hun dorp te verbeteren. In het geval van de laatstgenoemde gaat het om een alternatief plan, speciaal geënt op jongeren. Geesteren, Reutum en Vasse hadden eerder al een zogeheten dorpsplan opgesteld.Het college van burgemeester en wethouders heeft op respectievelijk 1 december 2011 en 20 januari 2012 aan Fleringen en Albergen toestemming verleend om een zogeheten dorpsplanplus (DOP+) te ontwikkelen. Vanwege het inwonersaantal (>4000) valt Tubbergen niet binnen de DOP+ regeling. Op 18 april 2013 is echter aan Tubbergen toestemming verleend voor het ontwikkelen van een alternatief dorpsplan. Ook de provincie, als zijnde de verstrekker van groot deel van de subsidie, stemt ermee in.

DOP+ Albergen, DOP+ Fleringen en het dorpsplan Tubbergen zijn in concept klaar en inmiddels akkoord bevonden door de inwoners van de betreffende dorpen. Op dit moment buigt het college van B&W zich erover. Na positieve besluitvorming zal per dorp ondertekening van het convenant plaatsvinden, naar verwachting in het voorjaar van 2014.

Tubbergen
“Daar waar de meeste dorpen in de gemeente een tekort hadden dan wel hebben aan goede gemeenschapsruimte, daar blijkt het dorp Tubbergen er al prima in voorzien te zijn”, legt Ruben Geuke namens de Tubbergse dorpsraad uit. “Het zou dus gek zijn als we er dan gemeenschapsgeld voor aanwenden. Iets wat niet nodig is, hoef je immers niet te gaan ontwikkelen.”

Reden genoeg voor Dorpsraad Tubbergen om de beschikbare gelden in te zetten voor broodnodige activiteiten voor jongeren. “Daar is behoefte aan, zo blijkt uit onze inventarisatie. Om e.e.a. op te starten en duurzaam te blijven behouden, is geld nodig. Maar daarmee gaan we zuinig omspringen. Na verloop van tijd moet het zichzelf bedruipen – als het ware”, aldus dorpsraadvoorzitter Geuke.

Kleine rol voor gemeente
Bij de onderwerpen in de verschillende uitvoeringsprogramma’s is expliciet de eventuele rol van de gemeente opgenomen:

  • In Albergen is er mogelijk alleen een rol voor de gemeente als belangrijke partner bij het onderwerp ‘Realiseren van een winkelgebied in de nabijheid van de Coop’. Dit onderwerp zal integraal worden meegenomen in de lopende ontwikkelingen m.b.t. het centrumplan Albergen.
  • In Fleringen zou dat mogelijk kunnen gelden bij bepaalde onderdelen bij het onderwerp ‘Verkeersveiligheid’.
  • In Tubbergen heeft de gemeente geen actieve rol.

Bij diverse overige onderwerpen in de uitvoeringsprogramma’s van de 3 dorpen heeft de gemeente vooral in meer of mindere mate een informerende, ondersteunende en faciliterende rol.

Voor alle 3 dorpen geldt dat een lokale werkgroep de kartrekker is die de haalbaarheid onderzoekt m.b.t. realisering van het betreffende onderwerp. In het kader van dit onderzoek zal – indien nodig – de gemeente gevraagd worden om als partner mee te denken in de randvoorwaarden en haalbaarheid van het onderwerp.

Financieel
Voor het ontwikkelen van een DOP+ is per dorp een budget van maximaal €50.000 beschikbaar. Hierin draagt de provincie Overijssel in het kader van pMJP (provinciaal Meer Jaren Programma 2008-2013) €35.000 per dorp bij (voor ontwikkelingskosten) en bedraagt de gemeentelijke cofinanciering hierin €15.000 per dorp (voor uitvoeringskosten = startbudget).

Zowel voor Albergen, Fleringen en Tubbergen heeft de gemeenteraad ingestemd met het ter beschikking stellen van financiële middelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen