Jarenlange burenruzie in Langeveen lijkt eindelijk beslecht

Een conflict van zeker 15 jaar, tussen 2 buren in Langeveen, is vermoedelijk opgelost. Dat vermoedt de gemeente doordat er een bouwaanvraag ligt voor een woning aan de Bruinehaarsweg, net buiten het dorp. Deze komt dan in de plaats van een voormalige woning, die vervolgens als schuur in gebruik wordt genomen. De gemeente gaat in principe akkoord met dit nieuwe voorstel.Onlangs meldde de gemeente nog dat er vermoedelijk nooit een oplossing voor de burenruzie zou komen. Mediation of bemiddeling leek geen zin meer te hebben. “De verhoudingen waren toen dusdanig verstoord dat een gezamenlijk plan geen kans leek te hebben. Nu is er toch een gezamenlijk plan ingediend. We weten niet hoe, maar kennelijk kan het nu gelukkig wel. Misschien is men onder druk gekomen van de publieke opinie, geen idee verder. Maar dit lijkt voor alle partijen het beste”, zegt wethouder Harmelink tevreden.

Gemeente moet eigen regels volgen
Kern van het conflict vormen 2 woningen op 1 perceel aan de Bruinehaarsweg te Langeveen. De ene woning is eigendom van een elders wonende vrouw en de andere, in de jaren ’80 gebouwd ter vervanging van de eerstgenoemde woning, wordt bewoond door een familie. Beide eigenaren hebben de gemeente afgelopen zomer verzocht op te treden tegen de ander, zij het voor verschillende overtredingen.

Harmelink: “De bewoning van het pand had dus gestaakt moeten worden, maar dit is niet gebeurd.” In het huis woont momenteel niemand, maar de eigenaar heeft het pand wel verhuurd. De eigenaar van de illegale woning had op haar beurt een verzoek ingediend bij de gemeente om op te treden tegen de in haar ogen illegaal gebouwde duivenhokken op het adres ernaast. Omdat deze zijn geplaatst zonder vergunning, en legalisatie achteraf is uitgesloten, wees het college ook dit verzoek toe.

Nieuw voorstel
Als de bewoning van het voormalige huis wordt gestaakt, kan de gemeente instemmen met een herinrichting van het erf en de bouw van een nieuwe woning. De bewoning van het pand had eigenlijk al begin jaren ’80 beĆ«indigd moeten worden, maar viel sinds 1985 onder het overgangsrecht.

Een eerder plan om de nieuwe woning op een nabijgelegen locatie aan de Iemenboersweg te bouwen stuitte op planologische bezwaren. Harmelink: “Met het nu voorliggende plan wordt een deel van het gebied met de bestemming ‘Groene ruimte’ omgezet naar ‘Wonen’ en ‘Tuin’. Op de plek waar nu een duiventil staat, komt dan zo ongeveer een nieuwe woning. En aan die kant is geen sprake van directe buren.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen