Gemeente stelt weer subsidiegeld beschikbaar voor energiemaatregelen

Het college van B&W heeft besloten om aan alle 9 dorpen in de gemeente Tubbergen €7.500 beschikbaar te stellen voor energiebesparende maatregelen in de dorpen. In totaal gaat het om €67.500. De subsidie moet besteed worden aan het duurzamer maken van accommodaties met een maatschappelijk doel, zoals bijvoorbeeld een sportaccommodatie, buurthuis of kerk.In juni 2011 heeft de gemeenteraad van Tubbergen besloten om een ‘Reserve Cogasgelden’ te creëren voor duurzaamheidsprojecten. Ook zijn er richtlijnen afgesproken waar het geld aan besteed zou moeten worden; een deel van het geld moest besteed worden aan het verduurzamen van accommodaties. De dorpsraden van de verschillende dorpen zijn toen uitgedaagd om plannen in te dienen die bijdragen aan het verduurzamen van gebouwen die voor iedereen toegankelijk zijn.

Alle dorpen hebben goed gebruik gemaakt van die mogelijkheid. Hierbij gaat het om de aanschaf van zonnepanelen en zonneboilers, het treffen van isolatiemaatregelen, herstellen van torenuurwerk met verlichting, isolatieglas, verlichting, etc.

De raad heeft destijds besloten dat de nieuwbouwplannen voor binnensportaccommodaties in Vasse, Reutum en Langeveen ieder €50.000 krijgen. De overige kernen hebben allen een bedrag van €36.000 beschikbaar gesteld gekregen. Alle projecten zijn nu volop in uitvoering of reeds afgerond.

Geld uit energieloket
Naast de Cogasgelden heeft de gemeente Tubbergen zelf ook subsidie beschikbaar gesteld voor het energiezuiniger maken van woningen via het Tubbergse Energieloket. Van deze  subsidie (€570.000) is nog €67.500 beschikbaar. De gemeente wil dit geld nu inzetten voor de dorpen om verder te gaan om het dorp energiezuiniger te maken.

Wethouder Ophof: “Doel van de subsidies is een steentje bij te dragen aan de CO2-reductie, maar zeker zo belangrijk is het verminderen van de energiekosten in de exploitatie van de accommodaties. Alle projecten zijn nu volop in uitvoering. Het is voor ons als gemeente geweldig om te zien dat de subsidies goed worden ingezet door de inwoners van onze gemeente om de dorpen duurzamer te maken. Uit onderzoek blijkt dat Tubbergen op plaats 96 als duurzaamste gemeente in Nederland staat, van de in totaal 403 gemeenten. Wij vinden dat een mooi resultaat, maar natuurlijk kan het beter en daar gaan we absoluut voor. We hopen ook met deze extra bijdrage de dorpen een extra steuntje in de rug te geven.”

Volgens wethouder Ophof is het ditmaal weer de bedoeling dat de dorpsraden uitmaken waarvoor het geld gebruikt gaat worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen