Jeugd massaal op de barricaden voor goedkopere (huur)woningen

Foto:

Er zijn te weinig, bijna geen, betaalbare woonvoorzieningen voor jongeren in de gemeente Tubbergen. Dat is de boodschap die 3 Tubbergse jongedames – namens een hele groep anderen – gisteravond, tijdens de presentatie van de jeugdafdeling van GB/VVD bij café-restaurant Fraans Marie in Albergen, verkondigden. Daarbij waren ook meerdere raadsleden van de politieke partij aanwezig, die aandachtig luisterden naar de kritiek vanuit de jeugd.Kern van het betoog dat de jongeren gaven, is het feit dat er te weinig aanbod is van goedkope (huur)woningen. “De huurbedragen zijn erg hoog, en de goedkopere woningen zijn – en blijven – vaak bezet. Dit hebben wij al aangegeven bij de gemeente en deze willen hier verder naar kijken i.o.m. de woningstichting. Waarom is er nou zo weinig aanbod, vragen wij ons af. Kennelijk is er de afgelopen jaren niet goed opgelet of te weinig geïnvesteerd. Er zijn toch ook andere woonvormen mogelijk? Wij hoeven echt geen kavel van 500 m2. Daarnaast hebben wij hiervoor een namenlijst aangeleverd van mensen die hierna op zoek zijn. Vanuit de kern Tubbergen gaat het inmiddels om 23 personen. En dat is nog maar het begin.”

Volgens de dames speelt het probleem ook bepaald niet alleen in Tubbergen, maar tevens in bijvoorbeeld Mariaparochie en elders. “Je ziet veel jeugd vertrekken naar steden als Hengelo en Enschede en dat lijkt ons niet de bedoeling van de gemeente. Onze doelstelling hierbij is eigenlijk dat het probleem beter bekend wordt en er misschien wel iets gerealiseerd kan worden. Van de 10 vrienden hadden zich er laatst 7 aangemeld voor een bepaalde huurwoning, kun je nagaan. Die hadden gehoord dat zich in totaal meer dan 100 hadden gemeld. Tja, dan maak je gewoon nauwelijks een kans.”

“Het is niet voor niets dat ook in Albergen enkele jongeren de koppen bij elkaar hebben gestoken om samen iets te initiëren”, beaamt het Albergse raadslid Frank Broekhuis. De tevens aanwezige wethouder èn lijsttrekker van GB/VVD, Tom Vleerbos, is blij dat er jongeren opstaan om hun woonproblemen kenbaar te maken. “Hiermee kunnen we wat. Wat de afgelopen jaren mede heeft gespeeld, en nog het geval is, is dat voor ons als gemeente niet duidelijk is wat nou daadwerkelijk de behoefte is. Het is daarom erg lastig om hiermee om te gaan. Maar dat neemt niet weg dat we er zeker mee aan de slag gaan. Het liefst morgen al. Wat ik graag zou willen is dat er een bijeenkomst wordt georganiseerd waarbij iedereen, van aannemers en woningstichting tot en met de jongeren zelf, aanwezig is om naar elkaar verhaal te luisteren. Dan is meteen helder wat de behoefte is en waar het nog wringt.”

De 3 vertegenwoordigers van de actiegroep gaan morgen in overleg met het CDA om ook daar hun probleem uit te leggen aan die politici. “Wellicht kunnen we binnenkort zo’n avond beleggen als Vleerbos voorstelt, waar dan veel jongeren naartoe gaan.”

Vorig jaar trokken Bjorn Harmelink en Joop Klein Haarhuis voor de jongeren in Geesteren aan de bel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen