Pieter Omtzigt: Nederlandse transportbedrijven gaan allemaal over de grens tanken

Foto:

Bij het CDA-meldpunt voor pomphouders en winkeliers in de grensstreek zijn inmiddels zo’n 400 klachten binnengekomen. Dat zei kamerlid Pieter Omtzigt gisteren, toen hij op uitnodiging van CDA Tubbergen in Langeveen de getroffen AVIA-pomphouder Rikhof bezocht. Volgens hem zijn er tevens meldingen binnengekomen waaruit blijkt dat vrachtvervoerders massaal in België en Duitsland diesel inkopen, al dan niet actief aangespoord door oliemaatschappijen. “De maatregel van staatssecretaris Weekers heeft dus eerder een averechts effect”, aldus Omtzigt. “Precies waar wij al bang voor waren.”Per 1 januari is een hogere accijns ingevoerd voor benzine en diesel, waardoor in België en Duitsland tanken (nog) voordeliger is geworden. De benzineprijs per liter klom met 1,5 cent, diesel met 4,5 cent en LPG
zelfs met ruim 9 cent. Naast de accijnsverhoging moet er 21% BTW over de
literprijs aan de overheid worden betaald. Van elke liter benzine
verdwijnt in 2014 bij de huidige prijzen zo’n 60% in de staatskas.

Staatssecretaris Weekers wil de accijnsverhoging in mei evalueren en is niet van plan om dat te vervroegen. Pas over een paar maanden zijn volgens hem de effecten van de maatregel goed zichtbaar. Hij zegt ondertussen de vinger aan de pols te houden en wekelijks contact te hebben met de pomphouders in de grensregio en de BOVAG.

Omtzigt vind het onbegrijpelijk dat staatssecretaris Weekers pas na een half jaar de gevolgen wil bekijken. “Gezien de vele meldingen in enkele dagen tijd staat de mensen het water tot aan de lippen. Sommigen hebben sinds begin dit jaar 40 tot 50 procent omzetverlies. Deze accijnsverhoging moet van tafel, want niemand heeft er voordeel bij. Als mensen naar het buitenland uitwijken, komt het geld niet in de schatkist. Sterker nog, uit enkele meldingen blijkt dat vrachtvervoerders nu massaal in België of Duitsland zijn gaan tanken. Bedrijven in die landen adverteren ook hier om duidelijk te maken dat ze goedkoper zijn.”

De in Langeveen gevestigde pomphouder Marietje Rikhof bevestigd de lezing van Omtzigt en geeft aan dat het haar veel omzet scheelt. “Sommigen tanken hier voor €5 en zeggen dan doodleuk dat ze daarmee Duitsland wel halen om daar hun benzinetank vervolgens helemaal vol te gooien. Langeveen ligt hoogstens 3 of 4 kilometer van de grens.”

“Weekers denkt dat de accijnsverhoging €230 miljoen oplevert en dat het ‘weglekeffect’ minimaal is. Wij van het CDA geloven dat niet en vragen hem om de cijfers van afgelopen maand. Immers, in februari komen de accijnzen binnen van januari. Het gaat daarbij maar om een paar bedrijven, dus zo’n overzicht is zo te maken. Waarom wachten tot mei? Daarnaast willen we weten van de staatssecretaris hoeveel faillissementen er in deze branche zijn aangevraagd en hoeveel mensen er hun baan hebben verloren. Via de Kamer van Koophandel en via het UWV zijn die eenvoudig op te vragen”, aldus Omtzigt.

2014-01-25-13

Faillissementen
Brancheorganisaties Bovag en BETA (Belangenvereniging Tankstations) gaven afgelopen week al aan dat pomphouders niet meer kunnen opboksen tegen hun concurrenten in de buurlanden. “Je ziet nu al dat ongelofelijk veel mensen over de grens gaan tanken. Dat worden er nog veel meer dan nu. En niet alleen particulieren, ook steeds meer transportbedrijven en zakelijke rijders”, zegt Paul de Waal van de Bovag.

De Bovag voorziet dat veel van de 800 tot 900 pomphouders in de grensstreek failliet gaan of ermee zullen stoppen. “Door de omzetderving is ons bedrijf nu een stuk minder waard, waardoor we het moeilijker kunnen verkopen. Voor een lening bij de bank aankloppen is voor een potentiële koper ook extra moeilijk. We hebben zelf geen opvolger, dus we zitten hierdoor echt in de problemen”, legt Rikhof uit.

Edsko Schuitema van BETA beaamt dit en spreekt van een oneerlijke regeling, waardoor de betreffende pomphouders “van hun brood worden beroofd”. Hij pleit voor een compensatieregeling voor deze ondernemers en wil dat de accijnsverhoging wordt teruggedraaid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen