‘Industrieterreinen en het buitengebied krijgen ook supersnel internet’

Mogelijk kan al in september van dit jaar de schop in de grond voor de aanleg van ‘high speed’ internet, via glasvezelkabels, in de buitengebieden en industrieterreinen van de gemeente. Dat maakt wethouder Jos Harmelink bekend. Up- en downloaden gaat razendsnel via glasvezel. Gamen, tv kijken en telefoneren is dan tegelijktijd mogelijk, zonder aan snelheid in te leveren.De €56 miljoen die de provincie Overijssel beschikbaar heeft gesteld voor het aanleggen van glasvezel buiten de dorpskernen, voor hoge snelheden internet, moet nog eerst door de EU worden getoetst op mogelijke staatsteun. “Maar als dat akkoord is, kan in principe de schop in de grond”, aldus wethouder Harmelink. “Ook de gemeenteraad heeft, via het Cogasdividend, hiervoor geld gereserveerd. Ik meen €4 ton. Als het goed gaat, kan er in september van dit jaar mee worden gestart.”

De gemeentelijke Cogasgelden worden gebruikt voor zogeheten regeneratiekosten. Harmelink: “Zeg maar ‘stenen eruit, stenen erin’. De weg wordt op veel plaatsen opengebroken. En daarin komen wij, als partner van de provincie, aan bod. Wij zijn eigenaar van die wegen of voetpaden en betalen dus een deel van de totale aanlegkosten.”

De aanleg van glasvezel
Het aanleggen van glasvezel gebeurt ook in verschillende stappen. Voor de eerste 2 stappen hoeven bewoners niet thuis te zijn:

  1. De glasvezelkabel wordt in de straat gelegd. Tegels worden uit de stoep gehaald om de kabel te kunnen leggen. De straat hoeft niet te worden afgesloten.
  2. Tegelijkertijd wordt de glasvezelkabel ook van de straat tot aan het huis gebracht. Met een speciale boor wordt een smalle tunnel onder de tuin door naar het huis geschoten. Daarna wordt hier de glasvezelkabel door getrokken.
  3. De glasvezelkabel wordt door de buitenmuur naar binnen geboord. Men kan zelf aangeven op welke plek in huis dit moet gebeuren. In huis wordt een zogenoemde FTU geplaatst: een speciale modem waarop de glasvezelkabel wordt aangesloten.
  4. De apparatuur van de glasvezelaanbieder (modemrouter en televisiedecoder) worden aangesloten op deze FTU. Dit kunnen bewoners zelf doen of ze kunnen dit laten doen door een monteur (meestal tegen betaling). Zodra de apparatuur is geïnstalleerd, kan men meteen van de diensten gebruikmaken.

Klik hier voor meer info over glasvezel van Cogas.

Trends voor 2014
Het gebruik van mobile devices, zoals tablets en smartphones, groeit dit jaar in een hoog tempo verder. Bovendien wordt internet nog mobieler en is er een toename aan ‘wearable devices’ zoals Google Glass en zogenaamde smart watches.

Televisie draait steeds minder om zenden en juist meer om de wens van de kijker. Daarnaast zijn er steeds meer apparaten waarop televisie wordt gekeken. Diensten zoals Netflix, Apple TV, de Zweedse nieuwkomer Magine en video on demand-oplossingen van providers rukken op en eisen de hoogste streaming-snelheid van internetverbindingen. Bovendien hechten consumenten meer en meer waarde aan beeldkwaliteit waardoor het belangrijk is over voldoende bandbreedte te beschikken. In steeds meer Nederlandse huishoudens is HD tv te ontvangen en ondertussen gaat de ontwikkeling van nieuwe technologieën verder. Op dit moment zijn er plannen voor de start van de eerste 4K Ultra HD-zenders.

Internettechnologie raakt komend jaar nog verder ingeburgerd op basis- en middelbare scholen. In het afgelopen jaar was de introductie van de eerste Steve Jobs-scholen in Nederland en in Enschede zijn alle 60 basisscholen voorzien van een 1 Gigabit glasvezelverbinding.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen