Gemeente zet punt achter ‘experiment’ Knooperf Langeveen

Foto:

In 2007 is de gemeente Tubbergen gestart met de pilot Knooperven, samen met het Innovatienetwerk en de provincie Overijssel. Het eerste Knooperf van de gemeente Tubbergen, De Veldboer te Langeveen, was in 2010 een feit. De eerste kavel, de voormalige boerderij, was snel verkocht en is intussen gerestaureerd. De uitgifte van de overige kavels ging echter heel wat moeizamer. Wethouder Jos Harmelink: “Gedurende de jaren zijn er serieuze kandidaten geweest, maar kwam het niet tot realisatie van het geheel. Vaak bleef het steken op het niet vinden van een medebouwer, of het niet kunnen accepteren dat er een appartementsrecht was. De locatie was voor veel mensen wel interessant, maar niet de vorm waarin.”De gemeente, de Provincie en het Innovatienetwerk hebben onlangs in overleg besloten om met de pilot Knooperf Langeveen te stoppen. “Dit betekent dat het knooperf, zoals het nu is vastgesteld, niet in deze vorm zal worden gerealiseerd. Een doorstart op deze locatie is daarentegen wel degelijk mogelijk. Er hebben zich als verschillende partijen bij de gemeente gemeld om mee te denken in welke vorm deze locatie nieuw leven kan worden ingeblazen”, aldus Harmelink. “Het was ooit bedoeld als nieuwe woonvorm in het buitengebied, bovenop ‘gewone’ ontwikkelingen. In een aantal dorpen, neem bijvoorbeeld Vasse, lopen we simpelweg tegen de grenzen van mogelijke uitbreidingen aan. Steenbrei III wordt er nog gerealiseerd, maar daarna kan er niet meer worden bijgebouwd. Dan zit het dorp als het ware op slot en moeten we kijken naar andere vormen.”

langeveen-knooperf-de-veldboer

Ontwikkelingskans
Volgens wethouder Harmelink zit het economisch tij niet mee, zeker niet voor een nieuw project als dit. “Niettemin zijn we er nog altijd heel content mee dat we dit hebben gedaan. We hebben er ook veel van geleerd. Wat we bijvoorbeeld niet moeten doen in de toekomst is ‘gezamenlijk eigendom’. Dat willen Twentenaren niet. Mijn en dijn – als het ware. Het liefst nog met een grote schutting erom heen, als het even kan. Als gemeente denken wij dat er een mooie ontwikkelingskans zit in deze locatie, maar willen nu de markt de gelegenheid geven om te laten zien wat voor idee├źn zij hebben om deze locatie te ontwikkelen. Mogelijke initiatiefnemers kunnen zich dan ook melden op het gemeentehuis om hun plannen te presenteren. De uitgangspunten van het knooperf blijven wel bestaan, verbetering van de ruimtelijke kwaliteit, ontsluiting en verbinding van het landelijk gebied en het behoud van een erfuitstraling.”

Harmelink: “Natuurlijk zijn er kosten mee gemoeid. Maar deze zijn gedeeld door de partijen. Tubbergen heeft dus niet alles betaald. Gezien de uren die erin is gestopt, de jarenlange expertise en onderzoek, gaat het vanzelfsprekend om heel wat geld. Maar hoeveel precies, dat weet ik niet.” Ook de dorpsraad van Langeveen staat nog steeds positief tegenover de nieuwe ontwikkelingen in het buitengebied.