Carnavalsorganisaties en horeca hoeven niet bang te zijn voor ‘alcoholboetes’

Foto:

Jongeren zijn voldoende gewaarschuwd en de horeca/evenementen hoeven zich, mits ze zich aan de geldende regels houden, geen zorgen te maken over boetes vanwege het ‘nieuwe’ alcoholbeleid. Dat is de lijn die de gemeente Tubbergen volgt, aldus burgemeester Stegers. Er komt daarom zeker geen heksenjacht op gang richting de schenkers van alcohol, iets waarvoor enkelen wel vrezen. Bij excessen wordt de wet wel heel strikt gevolgd.”Bij carnaval hoort een biertje/wijntje, vinden veel mensen. En zolang dat verantwoord gebeurt is dat ook geen enkel probleem”, aldus burgemeester Stegers. “Maar jongeren zijn extra gevoelig voor alcohol. Het verstoort onder andere de ontwikkeling van de hersenen, die dan nog volop in de groei zijn. We zetten daarom handhavers in om te controleren of de leeftijdsgrenzen bij het verkopen en het drinken van alcohol worden nageleefd. Maar het is niet zo dat ze iedereen gaan controleren. Daarvoor hebben we gewoon niet de mankracht. Wel is het zo dat als ze lastig gedrag vertonen, ze een probleem met ons hebben. Dat zijn de makkelijke gevallen – zo te zeggen.”

De handhavers zullen dus optreden bij ongewenste situaties, zoals laveloze tieners, en ze gaan dan ook boetes opleggen. Stegers: “Daarnaast zullen ouders/verzorgers worden ingelicht en betrokken bij het vervolgtraject, want de desbetreffende jongere wordt sowieso aangemeld bij Tactus. Dat is best pittig en ze volgen daar dan ook een cursus om de bewustwording – van hun alcoholprobleem – te verhogen.” Voor jongeren bedraagt de boete €45 (12- tot 15-jarigen) of €90 (16- en17-jarigen).

‘Bang voor boetes’
Horecagelegenheden mogen geen alcohol meer verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Voor de horecaondernemer die deze regel overtreedt, bedraagt de boete tenminste €1.360. “Om een exploitant een boete te kunnen uitdelen, moet worden aangetoond dat degene nalatig is geweest in de controle. Dat er bijvoorbeeld niet is gevraag naar een ID-bewijs. Op het moment dat er polsbandjes worden uitgedeeld en vervolgens niet duidelijk is wie wel of niet 18 jaar is, dan loopt men het risico er iets misgaat”, legt Stegers uit. “Samen met de horeca hebben we spelregels opgesteld, dus het is niet zo dat het alleen maar van onze kant komt. Nee, we hebben samen afgesproken ‘als we het op deze manier doen, dan is het goed’. Niemand kan voorkomen dat er hier en daar jongeren tussendoor glippen. Dat is jammer, maar dat kun je niet meteen iemand kwalijk nemen. En zeker niet als ‘ie in het voortraject heeft laten zien bereidwillig te zijn en z’n uiterste best te willen doen om zoiets te voorkomen.”

Tips van de overheid
Carnaval is een feest waar je samen van geniet. Dit wordt nog mooier wanneer alle feestvierders samen de verantwoordelijkheid nemen voor een veilig en verantwoord alcoholgebruik. Drink bijvoorbeeld ook af en toe een frisje en neem je identiteitsbewijs bewijs mee zodat je je kunt identificeren. Zorg ook voor elkaar als het ‘mis gaat’. Na goed feestvieren is het ook fijn thuis komen. Doe dat samen: neem een taxi of spreek vooraf duidelijk af wie de BOB is. Ook voor ouders is een rol weggelegd; maak afspraken met je kinderen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen