‘Besluitvorming rond Insecthuis niet de koninklijke weg’

Foto: Gemeente Tubbergen

Mag er in Albergen, in de buurt van het Almelo-Nordhornkanaal, een woning worden gebouwd dat er uitziet als een grote honingbij? Het antwoord van het Tubbergse college van burgemeester en wethouders luidt ‘ja’. Ook de gemeenteraad kan er niets meer aan veranderen, mocht men dat willen, want zij heeft de besluitvorming overgedragen aan B&W. En de bezwaren van de buurt ertegen zijn door de gemeente op een juiste wijze afgedaan, zegt wethouder Jos Harmelink. Hij wuift dan ook alle kritiek van Huub Plegt (GB/VVD), die er gisteravond tijdens de raadsvergadering enkele aan- en opmerkingen over had, weg en blijft de werkwijze van de gemeente verdedigen.

Het dossier over het ‘insecthuis’ voert terug naar 2006, toen de projectplannen daarvoor voor het eerst met de gemeente werden gedeeld.

Raadslid Plegt had liever gezien dat de gemeenteraad zich gewoon had uitgesproken over het bouwbesluit. Vooraf is er wel overleg geweest tussen de fractievoorzitters. Volgens wethouder Jos Harmelink was de uitkomst van die ‘belronde’ dat er ingestemd kon worden met het projectbesluit. “Toen is wel de bouwtitel aan de orde geweest, in die gesprekken. Dat is ook voor het college aanleiding geweest een opschortende voorwaarde op te nemen in het besluit. Dit betekent dat het besluit pas in werking treedt als het bestemmingsplan door de gemeenteraad is vastgesteld.”

“Je moet je afvragen of dit de goede manier is. Wij hadden liever gezien, ook met het oog op deze discussie, dat het anders was gegaan. Ook met het oog op de belangen van de aanvrager zelf, want die is ook niet gebaat bij eventuele procedures. Dan liever de koninklijke weg volgen”, aldus Plegt. Maar Harmelink ontkent dat er sprake is van enig ‘kunst en vliegwerk’. “Dat suggereert snelheid; het heeft 6 jaar geduurd. Volgens mij is dat lang genoeg. De zienswijzen zijn beantwoord, omwonenden zijn op de hoogte gesteld. De aanvrager heeft ook rechten en daar heeft het college uiteindelijk een besluit over genomen. Het is nu van de bestuurlijke tafel af. Gelukkig hebben we dan nog onafhankelijke rechters die beoordelen of wij het juist hebben gedaan, maar geen besluit nemen was niet meer aan de orde.”
Projectbesluit
In 2008 is de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening (WRO) inwerking getreden. In die wet staat beschreven dat er gebruik gemaakt kan worden van zogenoemde ‘projectbesluiten’ van rijks-, provinciaal en gemeentelijk belang. Dat houdt in dat de gemeenteraad een projectbesluit kan nemen ten behoeve van de verwezenlijking van een project van gemeentelijk belang. Met een projectbesluit kan de gemeenteraad medewerking verlenen aan bouwplannen en andere projecten die weliswaar afweken van het bestemmingsplan, maar die wel passen in het gemeentelijke beleid.
De gemeenteraad heeft in het geval van het ‘insecthuis’ gebruikgemaakt van deze optie en heeft de bevoegdheid aan het Tubbergse college van burgemeester en wethouders gedelegeerd.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen