Oppositie (DC, PvdA) kraakt eerste kritische noten over nieuw college

Foto: Redactie

Felicitaties en blije gezichten alom in het gemeentehuis, gistermiddag en -avond. Niet alleen is er een nieuwe college geïnstalleerd, ook nieuwe raads- en commissieleden werden beëdigd. Daarnaast werd afscheid genomen van oud-wethouders Jos Harmelink (PvdA) en Gerrit Ophof (GB/VVD), waarbij laatstgenoemde als raadslid doorgaat.Door de benoeming van respectievelijk Tom Vleerbos en Roy de Witte als wethouders nam Herbert Oude Luttikhuis (GB/VVD, Harbrinkhoek) opnieuw zitting in de raad, evenals nieuwkomer Ellen Veenhuis-Sonder (CDA, Geesteren).

Burgemeester Mervyn Stegers had een opmerkelijke bekendmaking aangaande wethouder Erik Volmerink (CDA). De Reutummer gaat toch niet fulltime aan de bak, maar voor 0,9 FTE. Hiermee krijgt het Tubbergse college geen 3, maar 2,9 FTE’s.

bniunicaae7ss1

Presentatie coalitieakkoord
CDA-fractievoorzitter Tonny Busscher maakte bekend waar de nieuwe coalitie in de komende 4 jaren aan gaat werken. “Dit is een coalitieakkoord op hoofdlijnen”, zo maakte hij kenbaar. “Het is duidelijk waar we heen willen. Niet alleen, maar samen met de samenleving. Geen ‘de samenleving is aan zet’ meer dus. We gaan niet op hun stoel zitten, maar ook niet dwarsliggen.”

Volgens Busscher zal het college op korte termijn bekendmaken wat de plannen zijn voor de nieuwe Tubbergse sporthal die in de komende jaren zou moeten verrijzen naast zwembad De Vlaskoel, wordt het onderzoek naar de rondweg om Geesteren voortgezet en is zijn partij nooit tegen samenwerking met Dinkelland geweest. “Daar waar mogelijk moeten we voordelen behalen, dat is logisch.”

Oppositie
Leon Oosterik (Dorpen Centraal) zei namens zijn partij de coalitie positief, maar zeker ook kritisch te volgen. “CDA en GB/VVD moeten nu het woord bij de daad voegen, aangeven wat zij concreet willen. Ook moeten zij aangeven wat wel en niet is binnengehaald in de coalitieonderhandelingen. Wat is er gesneuveld? Wat heeft het akkoord wel gehaald? De verwachtingen moeten nu waargemaakt worden. Er wordt gerept over een marktconforme grondprijs. Wat is dat, ‘marktconform’? Wordt er ook gekeken naar omliggende gemeenten? Elders is de prijs al tientallen procenten omlaag gebracht. De Tubbergse sporthal gaat er komen, zo lezen we. Maar is dit de enige oplossing voor het probleem? Is er ook gekeken naar andere mogelijkheden zoals renovatie van de Burgemeester Verdegaalhal of eventueel uitbreiding van de sporthal in bijvoorbeeld Geesteren? Moet de nieuwe sporthal 5/3 worden of anders 4/3? Het landbouwverkeer in Fleringen wordt niet specifiek genoemd. Wat kunnen we hierover verwachten of is dit geheel van tafel? We zijn benieuwd naar de uitleg van het college in de komende tijd.”

Ook vanuit de kleinste oppositiepartij, de PvdA, klonk een roep om duidelijkheid. “Wij snappen het enthousiasme over de nieuwe plannen bij de coalitie, maar toch plaatsen wij er enige kanttekeningen bij”, aldus eenmansfractie Henk Wessels die vervolgens uitlegde dat hij over ‘wij’ sprak aangezien hij in zijn raadswerk danig ondersteunt wordt door een vijftal partijgenoten. “Het klinkt allemaal veelbelovend, maar blinkt vooral uit in vaagheden. Hier kan geen enkele Tubbergenaar tegen zijn, maar het is weinig concreet. Ook zijn we benieuwd of het credo van de afgelopen jaren, ‘minder overheid, meer samenleving’, overeind blijft. Of zal er, onder invloed van het CDA, weer meer vanuit de gemeente moeten komen? Het toverwoord hierin lijkt me ‘maatwerk’. Wat me opviel, wat ik echt miste in het coalitieakkoord, was het woord ‘minima’. Ik kom nergens sociaal zwakkeren of iets dergelijks tegen in het stuk. Terwijl 4 jaar geleden op pagina 1 stond genoemd dat het college er altijd voor hen zal zijn. Dit baart me echt zorgen, net als het missen van een paraaf over natuur.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen