Roy de Witte: “We zijn nu heel stevig piketpalen aan het slaan”

Foto:

Het CDA Tubbergen behaalde, met Roy de Witte (27) als lijsttrekker, 10 zetels tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart. Daardoor keert de partij, na een afwezigheid van 4 jaar, terug in de coalitie. De coalitie zal gaan bestaan uit CDA en Gemeentebelangen/VVD. Het definitieve coalitieakkoord was uitgesteld tot vorige week donderdag, waardoor het coalitieproces 2 maanden duurde. De PvdA plaatste vraagtekens bij de duur van dit coalitieproces. Een interview door journalistiek-student Jari Wesselink met de dinsdagavond benoemde wethouder.Jullie willen een breed draagvlak voor de komende coalitie met GB/VVD. Is dat de reden waarom het coalitieproces 2 maanden duurde vanaf de verkiezingen?
“Nee, dat is niet de reden waarom het 2 maanden duurt. Ten eerste hebben wij een heel uitgebreide informatiefase gehad. Daarin hebben we met alle partijen 2 gesprekken gevoerd. Enerzijds oriënterend en anderzijds iets meer diepgaand, op thema’s. Dus wat vinden zij bijvoorbeeld van een nieuwe sporthal of wat vinden ze van de lokale economie? Op basis daarvan hebben wij de keuze gemaakt om samen te gaan met GB/VVD. Op zich is daar wel de keuze gemaakt voor een breed draagvlak, omdat wij samen 16 van de 19 zetels hebben.”

Een breed draagvlak is dus niet de hoofdreden voor een coalitie met GB/VVD?
“Nee, bij ons is altijd het uitgangspunt dat het gaat om de kracht van het argument en niet om de kracht van het getal. Op basis daarvan zijn we samen gegaan met GB/VVD. En daarbij hebben wij een soort tussenelement ingebouwd. Dat tussenelement was het gesprek met de maatschappelijke organisaties. Voor de verkiezingen hebben wij heel veel gesproken met onze maatschappelijke organisaties. Daarna zijn er verkiezingen geweest en daar is een uitslag uitgekomen. Wij vonden het niet meer dan logisch om in het coalitieproces ook te gaan bespreken met maatschappelijke partners. Dat kost tijd en veel voorbereiding.”

Henk Wessels, gemeenteraadslid van PvdA Tubbergen, vindt dat het coalitieproces lang heeft geduurd. Dat vindt hij vooral omdat jullie opnieuw met de maatschappelijke organisaties hebben gesproken, nadat dit ook veelvuldig is gedaan door het CDA voor de verkiezingen. Is het dan niet overbodig om opnieuw in gesprek te gaan met de maatschappelijke partners?
“Het is niet overbodig, want vóór de verkiezingen waren de verhoudingen anders. Daarbij zijn we ook ingehaald door de actualiteit. Er zijn tal van ontwikkelingen gaande, zoals nu het sociaal domein. Op een gegeven moment hebben wij gewoon de keuze gemaakt om opnieuw in gesprek te gaan met de maatschappelijke partners en ik denk dat het goede keuze is geweest.”

Waarom zijn de maatschappelijke partners zo belangrijk voor jullie?
“Omdat er veel ontwikkelingen op onze gemeente afkomen, waarbij maatschappelijk organisaties essentieel zijn. Dus het is alleen maar wijs om uitgebreid met hen te praten. We wilden voortvarend, maar zorgvuldig te werk gaan.”

Maar u vindt het hele proces om een coalitie te installeren niet te lang heeft geduurd?
“Vier jaar geleden hebben GB/VVD en de PvdA een coalitie gevormd. Wij zijn nu in totaal maar 5 werkdagen meer bezig geweest dan zij in 2010. Daarbij zitten wij ook nog met een vakantie en hebben we ook veel gesproken met maatschappelijke partners. Dus ik vraag me dan af waarom het lang duurt, want 80 procent van alle coalities in de meeste andere gemeenten wordt pas deze week afgerond. Dus ons coalitieproces heeft niet zo lang geduurd.”

Dat is misschien wel zo, maar het huidige college kon alleen lopende zaken behandelen en de politiek in Tubbergen staat niet stil. Hadden jullie wel oog voor wat er gebeurde in de gemeente, tijdens het coalitieproces?
“Jazeker. We zijn de afgelopen weken al bij diverse bijeenkomsten geweest. Wij hebben geluisterd naar partijen. In ons proces tot een coalitieakkoord hebben we al gekeken naar keuzes die we op korte termijn moeten maken. Het is ook goed om af en toe even een pas op de plaats te maken en even goed te kijken naar het dossier. Op basis daarvan een goede keuze maken, dat is veel belangrijker.”

Vonden jullie niet dat jullie onduidelijk waren naar de burgers en jullie eigen kiezers door een coalitieproces van 2 maanden?
“Nee, want ik denk dat het juist duidelijkheid schept. De kiezers waarderen dat wij zorgvuldig te werk gaan. Het kost tijd om zorgvuldig te werk te gaan, maar als we iets versneld doen dan komen we in een later stadium in de problemen. We zijn nu heel stevig piketpalen aan het slaan en die willen we iets dieper slaan, dan hoe ze normaal geslagen worden.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen